Nutellás keksz

Hamarosan indul a suli, és mindig ott a nagy fejtörés, hogy mit adjunk a gyerekeknek reggelire/uzsonnára, mivel tegyük változatossá az étkezésüket. A csoki chips-es keksszel nem lehet mellé lőni, pláne, ha még egy kis nutellával is fokozzuk az élvezeteket. Ráadásul hétvégén egy kicsit előre is lehet készülni, hiszen fémdobozban pár napig is eláll a keksz, már ha marad.

HOZZÁVALÓK

  • 120 g sótlan, puha vaj
  • 75 g barna cukor
  • 75 g kristálycukor
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 1 tojás
  • 225 g finomliszt
  • 1/2 tk. szódabikarbóna
  • 1/2 tk. sütőpor
  • nagy csipet só
  • 150 g csoki chips vagy tördelt étcsokoládé
  • 12 tk. nutella

ELKÉSZÍTÉS

Legelőször a nutellás töltelék elkészítésével kezdünk. Sütőpapírra 12 teáskanálnyi kis halmot készítünk a nutellából, amit a felhasználásig, de min. 20-30 percre a fagyasztóba teszünk.

  1. A puha vajat a kétféle cukorral robotgéppel lazán felverjük.
  2. A keverékhez hozzáadjuk a vanília kivonatot és az egésztojást, majd összedolgozzuk őket.
  3. A száraz anyagokat (a lisztet átszitálva) beleforgatjuk a vajas-tojásos masszába, majd beleszórjuk a csokoládéchipset is. Miután jól összedolgoztuk, minimum 30 percre hűtőbe tesszük, hogy a vaj egy kicsit újra vissza szilárduljon.
  4. A sütőt 175 fokra (légkeverés) előmelegítjük.
  5. A tésztát kivesszük a hűtőből és egy fagyiskanál segítségével egy „gombócnyi” mennyiséget kicsípünk belőle. A közepébe egy kis mélyedést nyomunk az ujjainkkal és ide helyezzük bele a kifagyasztott nutella gombócokat. A tésztával körbevonjuk a nutellás tölteléket, hogy sütés közben nehogy kifolyjon.
  6. Sütőpapírral bélelt tepsire egymástól távolabb helyezzük el a gombócokat, mert sütés közben terülni fognak.
  7. Sütési idő körülbelül 14-15 perc, akkor jó, ha a széle és egy kicsit a teteje is színt kap. 
  8. A sütőből kivéve a tepsiben majd később rácsra téve hagyjuk kihűlni.