Keksz a kekszben…ráadásul az amerikaiak kedvence, az oreo keksz kerül nemcsak a tésztájába beletördelve, hanem még egy egész darab is a közepébe (nekem csak az oreohoz nagyon hasonló kekszet sikerült vennem). A keksztől krémesebb és roppanósabb minden egyes falat, amivel nem is indulhatna jobban egy álmos reggel.
HOZZÁVALÓK
- 120 g sótlan, puha vaj
- 60 g barna cukor
- 2 evőkanál kristálycukor
- 1 tojás
- 2 tk. vanília kivonat
- 190 g finomliszt
- 1/2 tk szódabikarbóna
- csipet só
- 9 db oreo keksz apróra törve
- 100 g fehércsoki chips vagy táblafehércsoki tördelve
Töltelékhez:
- 8 db egész oreo keksz
ELKÉSZÍTÉS
Előkészítjük a keksz töltelékét, ehhez a 9 db oreo kekszet összetörjük apróbb darabokra (ne túl apróra), majd félretesszük.
- Robotgéppel lazán felverjük a puha vajat a kétféle cukorral.
- A keverékhez hozzáadjuk az egész tojást és a vaníliakivonatot, majd összedolgozzuk őket.
- A száraz anyagokat (a lisztet átszitálva) beleforgatjuk a vajas-tojásos masszába, majd beleszórjuk az összetört oreo kekszet és a csokoládéchipset is. Miután jól összedolgoztuk, minimum 30 percre hűtőbe tesszük, hogy a vaj egy kicsit újra visszaszilárduljon.
- A sütőt 175 fokra (légkeverés) előmelegítjük.
- A tésztát kivesszük a hűtőből és egy fagyiskanál segítségével egy „gombócnyi” mennyiséget kicsípünk belőle, amit kettészedünk. Az egyik felét kör alakúra ellapítjuk, rátesszük az egész oreo kekszet, majd betakarjuk a keksz tetejét a tészta másik felével úgy, hogy az oreo sehol se látszódjon ki, teljesen fedje be minden oldalról.
- Sütőpapírral bélelt tepsire egymástól távolabb sorakoztatjuk fel a gombócokat, hiszen sütés közben terülni fognak.
- Sütési idő körülbelül 14-15 perc. Akkor jó, ha a széle és egykicsit a teteje is színt kap.
- A sütőből kivéve a tepsiben, majd később rácsra téve hagyjuk kihűlni.