HOZZÁVALÓK (kb 17 db)
Madeleine
- 50 g sótlan vaj
- 70 g kristálycukor
- 70 g finomliszt
- 2 tojás
- 60 g sütőtökpüré
- ½ tk mézeskalács fűszer
- 1 tk sütőpor
- csipet só
Karamellizált dió
- 30 g dió/pekándió
- fél ek. vaj
- 1 ek. kristálycukor
Csokoládé bevonat:
- 80 g csokoládé (lehet ét/tej/fehér, én karamellizált fehércsokoládét használtam
ELKÉSZÍTÉS
A sütőtököt megpucoljuk és kisebb kockákra felvágva a sütőben puhára sütjük kb. 30-40 perc alatt, majd botmixerrel pürésítsük. Én egy nagyobb adagot szoktam készíteni, amit nem használok fel, fagyasztóba teszem.
A karamellizált dióval folytatjuk. A diót a vajjal serpenyőben alacsony lángon pirítsuk meg, ügyelve arra, hogy nehogy megkapja. Majd adjuk hozzá a cukrot és folyamatosan keverjük, amíg a cukor fel nem olvad. A hőfokra nagyon figyeljünk, mert ha megég a cukor, keserű lesz, úgy nem használható fel. Ha elkészültünk, öntsük ki egy sütőpappírral bélelt tepsibe, és hagyjuk kihűlni. Hűlés után aprítsuk össze késsel.
- A vajat felolvasztjuk, félretesszük, kicsit hűlni hagyjuk.
- A száraz hozzávalókat összekeverjük (liszt, sütőpor, fűszer, só)
- A tojásokat a cukorral kézi habverővel vagy robotgéppel (nem kell habosítani) elkeverjük, majd ehhez adjuk a száraz hozzávalókat.
- A keverékhez hozzá csorgatjuk a vajat és hozzákeverjük a sütőtökpürét és az apró darabokra vágott diót is.
- Folpackkal zárjuk le a tetejét és tegyük hűtőbe kb 2 órára.
- 175 fokra melegítsük elő a sütőt.
- A tésztát töltsük habzsákba, majd töltsük a szilikon forma mélyedéseibe.
- Mehet a sütőbe kb 12-13 percre.
Díszítés
Ha táblás csokoládéval dolgozunk nem kell temperálni, csak mikróban megmelegíteni és a tiszta szilikonformák mélyedéseibe tölteni kb. 1-1 teáskanálnyit. Ha csoki chipset használunk, akkor előtte temperálni szükséges.
A csokoládéra tesszük a kész madeleineket enyhén megnyomva, hogy a széleken már látszódjon a csokoládé, majd egy rövid időre hűtőbe tesszük.