Sütőtökös madeleine karamellizált dióval

HOZZÁVALÓK (kb 17 db)

Madeleine

  • 50 g sótlan vaj
  • 70 g kristálycukor
  • 70 g finomliszt
  • 2 tojás
  • 60 g sütőtökpüré
  • ½ tk mézeskalács fűszer
  • 1 tk sütőpor
  • csipet só

Karamellizált dió

  • 30 g dió/pekándió
  • fél ek. vaj
  • 1 ek. kristálycukor
  •  

Csokoládé bevonat:

  • 80 g csokoládé (lehet ét/tej/fehér, én karamellizált fehércsokoládét használtam

ELKÉSZÍTÉS

A sütőtököt megpucoljuk és kisebb kockákra felvágva a sütőben puhára sütjük kb. 30-40 perc alatt, majd botmixerrel pürésítsük. Én egy nagyobb adagot szoktam készíteni, amit nem használok fel, fagyasztóba teszem.

A karamellizált dióval folytatjuk. A diót a vajjal serpenyőben alacsony lángon pirítsuk meg, ügyelve arra, hogy nehogy megkapja. Majd adjuk hozzá a cukrot és folyamatosan keverjük, amíg a cukor fel nem olvad. A hőfokra nagyon figyeljünk, mert ha megég a cukor, keserű lesz, úgy nem használható fel. Ha elkészültünk, öntsük ki egy sütőpappírral bélelt tepsibe, és hagyjuk kihűlni. Hűlés után aprítsuk össze késsel.

  1. A vajat felolvasztjuk, félretesszük, kicsit hűlni hagyjuk.
  2. A száraz hozzávalókat összekeverjük (liszt, sütőpor, fűszer, só)
  3. A tojásokat a cukorral kézi habverővel vagy robotgéppel (nem kell habosítani) elkeverjük, majd ehhez adjuk a száraz hozzávalókat.
  4. A keverékhez hozzá csorgatjuk a vajat és hozzákeverjük a sütőtökpürét és az apró darabokra vágott diót is.
  5. Folpackkal zárjuk le a tetejét és tegyük hűtőbe kb 2 órára.
  6. 175 fokra melegítsük elő a sütőt.
  7. A tésztát töltsük habzsákba, majd töltsük a szilikon forma mélyedéseibe.
  8. Mehet a sütőbe kb 12-13 percre.

Díszítés

Ha táblás csokoládéval dolgozunk nem kell temperálni, csak mikróban megmelegíteni és a tiszta szilikonformák mélyedéseibe tölteni kb. 1-1 teáskanálnyit. Ha csoki chipset használunk, akkor előtte temperálni szükséges.

A csokoládéra tesszük a kész madeleineket enyhén megnyomva, hogy a széleken már látszódjon a csokoládé, majd egy rövid időre hűtőbe tesszük.