Az ősz beköszöntével a sütőtök szezon kellős közepén ki másé lehetne a főszerep, mint a sütőtöké. A sütőtökös tészta alap a fahéjas, ropogós, morzsával egy igazi őszi kényeztetés a bekuckózós napokra.
HOZZÁVALÓK
Morzsa
- 90 g sótlan puha vaj
- 120 g finomliszt
- 110 g kristálycukor
- 1 ek. fahéj
Tészta
- 375 g sütőtök püré
- 300 g finomliszt
- 110 g olaj
- 2 tojás
- 110 g kristálycukor
- 2 ek. méz
- 2 ek. mézeskalács fűszerkeverék
- 1 ek. sütőpor
- 1 ek. szódabikarbóna
- csipet só
- maréknyi étcsokoládé összetörve
ELKÉSZÍTÉS
A sütőtököt megpucoljuk és kisebb kockákra felvágva a sütőben 200 fokon puhára sütjük kb. 30-40 perc alatt, amíg puha nem lesz, majd botmixerrel lepürésítjük. Én egy nagyobb adagot szoktam készíteni, amit nem használok fel, fagyasztóba teszem.
Morzsa
A lisztet a vajjal összemorzsoljuk, majd mehet bele a cukor és a fahéj. Összegyúrjuk és hűtőbe tesszük.
Tészta
- A sütőt 175 fokra előmelegítjük.
- A tojást a cukorral fehéredési kihabosítjuk, majd hozzáadjuk az olajat, a pürét és a mézet.
- A száraz anyagokat egy másik tálba kimérjük, elkeverjük (liszt, fűszer, só, sütőpor, szódabikarbóna)
- A száraz anyagokat a tojásos masszához keverjük, majd az apróra vágott csokit is hozzáadjuk.
- Elővesszük a hűtőből a morzsát, összemorzsoljuk vagy nagylyukú reszelőn lereszeljük.
- 20*11-es kenyérsütő formát sütőpapírral kibélelünk és a sütőtökös masszát egyenletesen beleöntjük, spatulával elsimítjuk. Tetejére szórjuk a morzsa réteget.
- Kb 55-60 perc alatt készre sütjük, tűpróbával ellenőrizzük a megfelelő állagot.
- A formában hagyjuk 15 percig, majd a papírral együtt emeljük ki egy rácsra és ott hagyjuk teljesen kihűlni.
Nekem volt még itthon egy kis sós-karamellám, így a tetejét meglocsoltam pluszban vele és dekor cukorral megszórtam.