Sütőtökös fahéjas morzsasüti

Az ősz beköszöntével a sütőtök szezon kellős közepén ki másé lehetne a főszerep, mint a sütőtöké. A sütőtökös tészta alap a fahéjas, ropogós, morzsával egy igazi őszi kényeztetés a bekuckózós napokra.

HOZZÁVALÓK

Morzsa

  • 90 g sótlan puha vaj
  • 120 g finomliszt
  • 110 g kristálycukor
  • 1 ek. fahéj

Tészta

  • 375 g sütőtök püré
  • 300 g finomliszt
  • 110 g olaj
  • 2 tojás
  • 110 g kristálycukor
  • 2 ek. méz
  • 2 ek. mézeskalács fűszerkeverék
  • 1 ek. sütőpor
  • 1 ek. szódabikarbóna
  • csipet só
  • maréknyi étcsokoládé összetörve

ELKÉSZÍTÉS

A sütőtököt megpucoljuk és kisebb kockákra felvágva a sütőben 200 fokon puhára sütjük kb. 30-40 perc alatt, amíg puha nem lesz, majd botmixerrel lepürésítjük. Én egy nagyobb adagot szoktam készíteni, amit nem használok fel, fagyasztóba teszem.

Morzsa

A lisztet a vajjal összemorzsoljuk, majd mehet bele a cukor és a fahéj. Összegyúrjuk és hűtőbe tesszük.

Tészta

  1. A sütőt 175 fokra előmelegítjük.
  2. A tojást a cukorral fehéredési kihabosítjuk, majd hozzáadjuk az olajat, a pürét és a mézet.
  3. A száraz anyagokat egy másik tálba kimérjük, elkeverjük (liszt, fűszer, só, sütőpor, szódabikarbóna)
  4. A száraz anyagokat a tojásos masszához keverjük, majd az apróra vágott csokit is hozzáadjuk.
  5. Elővesszük a hűtőből a morzsát, összemorzsoljuk vagy nagylyukú reszelőn lereszeljük.
  6. 20*11-es kenyérsütő formát sütőpapírral kibélelünk és a sütőtökös masszát egyenletesen beleöntjük, spatulával elsimítjuk. Tetejére szórjuk a morzsa réteget.
  7. Kb 55-60 perc alatt készre sütjük, tűpróbával ellenőrizzük a megfelelő állagot.
  8. A formában hagyjuk 15 percig, majd a papírral együtt emeljük ki egy rácsra és ott hagyjuk teljesen kihűlni.

Nekem volt még itthon egy kis sós-karamellám, így a tetejét meglocsoltam pluszban vele és dekor cukorral megszórtam.