Sütőtökös zebra süti

Látványra izgalmas és a sütőtöknek köszönhetően, a színeiben élénk süti feldobja a borongós hangulatú őszi napokat.

HOZZÁVALÓK

  • 210 g finomliszt
  • 250 g sütőtök püré
  • 210 g kristálycukor
  • 2 tojás
  • 100 ml olaj
  • 80 g tejföl
  • 1 tk sütőpor
  • ¼ tk szódabikarbóna
  • csipet só
  • 1 tk fahéj
  • ¼ tk szerecsendió
  • 1 tk vanília kivonat
  • 45 ml tej
  • 30 g kakaópor (cukrozatlan)

ELKÉSZÍTÉS

A sütőtököt megpucoljuk és kisebb kockákra felvágva a sütőben 200 fokon puhára sütjük kb. 30-40 perc alatt, amíg puha nem lesz, majd botmixerrel pürésítsük. Én egy nagyobb adagot szoktam készíteni, amit nem használok fel, fagyasztóba teszem.

A sütőrácsot állítsuk az alsó harmadra és melegítsük elő a sütőt 175 fokra.

Béleljünk ki sütőpapírral egy 22*10-es kenyérsütő formát.

  1. A száraz anyagokat egy tálba mérjük ki és keverjük össze (liszt, sütőpor, szódabikarbóna, fahéj, szerecsendió, só)
  2. A tojásokat a cukorral robotgéppel fehéredésig habosítsuk ki, majd adjuk hozzá a pürét, a tejfölt, az olajat és a vanília kivonatot.
  3. Forgassuk bele a tojásos alapba a száraz anyagokat.
  4. Felezzük el az így kapott masszát. Az egyik felébe tegyük bele a kakaóport és tejet, ez lesz a kakaós rétegünk.
  5. A tepsibe tegyük a világos alap ¼-ét teljes hosszában, majd arra a kakaós alapnak is az ¼-ét. Mindig a közepére halmozzuk, a súlya úgyis kinyomja a szélére is, szétterül majd. Váltakozva tegyük a világos-kakaós alapot, sok rétegben, így lesz majd szép réteges a sütink.
  6. Tegyük a sütőbe, kb 55-70 perc a sütési idő.
  7. 40 percnél ellenőrizzük és tegyünk rá alufóliát lazán, hogy ne égjen meg.
  8. Tűpróbával ellenőrizzük a megfelelő állagot.
  9. Ha elkészült, a formában hagyjuk 10-15 percig hűlni, majd emeljük ki a papírral együtt és rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.