Látványra izgalmas és a sütőtöknek köszönhetően, a színeiben élénk süti feldobja a borongós hangulatú őszi napokat.
HOZZÁVALÓK
- 210 g finomliszt
- 250 g sütőtök püré
- 210 g kristálycukor
- 2 tojás
- 100 ml olaj
- 80 g tejföl
- 1 tk sütőpor
- ¼ tk szódabikarbóna
- csipet só
- 1 tk fahéj
- ¼ tk szerecsendió
- 1 tk vanília kivonat
- 45 ml tej
- 30 g kakaópor (cukrozatlan)
ELKÉSZÍTÉS
A sütőtököt megpucoljuk és kisebb kockákra felvágva a sütőben 200 fokon puhára sütjük kb. 30-40 perc alatt, amíg puha nem lesz, majd botmixerrel pürésítsük. Én egy nagyobb adagot szoktam készíteni, amit nem használok fel, fagyasztóba teszem.
A sütőrácsot állítsuk az alsó harmadra és melegítsük elő a sütőt 175 fokra.
Béleljünk ki sütőpapírral egy 22*10-es kenyérsütő formát.
- A száraz anyagokat egy tálba mérjük ki és keverjük össze (liszt, sütőpor, szódabikarbóna, fahéj, szerecsendió, só)
- A tojásokat a cukorral robotgéppel fehéredésig habosítsuk ki, majd adjuk hozzá a pürét, a tejfölt, az olajat és a vanília kivonatot.
- Forgassuk bele a tojásos alapba a száraz anyagokat.
- Felezzük el az így kapott masszát. Az egyik felébe tegyük bele a kakaóport és tejet, ez lesz a kakaós rétegünk.
- A tepsibe tegyük a világos alap ¼-ét teljes hosszában, majd arra a kakaós alapnak is az ¼-ét. Mindig a közepére halmozzuk, a súlya úgyis kinyomja a szélére is, szétterül majd. Váltakozva tegyük a világos-kakaós alapot, sok rétegben, így lesz majd szép réteges a sütink.
- Tegyük a sütőbe, kb 55-70 perc a sütési idő.
- 40 percnél ellenőrizzük és tegyünk rá alufóliát lazán, hogy ne égjen meg.
- Tűpróbával ellenőrizzük a megfelelő állagot.
- Ha elkészült, a formában hagyjuk 10-15 percig hűlni, majd emeljük ki a papírral együtt és rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.