Gingerbread amaretti

Lisztmentes recept

Az amaretti – az olaszok macaronja – egy mandulalikőrös aprósütemény. Gyorsan, könnyen elkészíthető, puha, belül kicsit ragacsos, marcipánízű keksz. Mézeskalács fűszerrel karácsonyra lett hangolva, így méltán megérdemel egy helyet az ünnepi süteményes tálon. Gluténmentes, mivel liszt helyett őrölt mandulával készül és nem utolsósorban maradékmentő is, ha túl sok tojásfehérjénk maradt sütögetés közben.

HOZZÁVALÓK

(10 darabhoz)

  • 200 g mandulaliszt vagy finomra őrölt mandula , szitálva
  • 110 g kristálycukor
  • 2 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
  • csipet finom tengeri só
  • 65 g tojásfehérje
  • ¼ teáskanál citromlé
  • 1 evőkanál / 15 g méz
  • porcukor a forgatáshoz

ELKÉSZÍTÉS

A sütőt melegítsük elő 175 fokra.

  1. Egy nagy tálban keverjük össze a mandulalisztet, a cukrot, a mézeskalács fűszerkeveréket és a sót.
  2. Egy keverőedényben a tojásfehérjét és a citromlevet verjük kemény habbá, majd adjuk hozzá a mézet és kicsit keverjük át.
  3. Adjuk hozzá a felvert tojásfehérjét a száraz hozzávalókhoz, óvatosan forgassuk össze egy spatulával úgy, hogy közben ne törjük össze a habot.  Lágy, ragacsos tésztát fogunk kapni.
  4. Porcukorral finoman meghintjük a kezünket, majd diónyi gombócokat formálunk, amiket egyesével meghempergetünk a porcukorban.
  5. Sütőpapírral vagy szilikonnal bélelt tepsire helyezzük a gombócokat úgy, hogy legyen köztük  min. 5 cm távolság.
  6. Körülbelül 10-12 percig süssük légkeveréses sütőben, amíg a teteje enyhén megreped és a talpa pedig elkezd barnulni.

A kekszek szobahőmérsékleten, légmentesen záródó dobozban 5-10 napig elállnak.