Spirál keksz

Erről a kekszről csak szuperlatívuszokban tudok beszélni. Ez az egyik nagy kedvencem, mind látványában, mind pedig ízében, omlósságában abszolút első nálam. Egy kis technikát és némi gyakorlást igényel a mintázat elsajátítása, de minden perce megéri. Vigyázat, függőséget okoz!

HOZZÁVALÓK

(20-22 darabhoz)

  • 200 g puha vaj
  • 125 g porcukor
  • 1 tojás
  • csipet só
  • 1 tk vanília kivonat
  • 1/4 tk sütőpor
  • 375 g liszt
  • 10 g kakaópor

ELKÉSZÍTÉS

A sütőt 180 fokra melegítsük elő.


1. Robotgéppel keverjük össze a puha vajat a porcukorral, a tojással és a vanília kivonattal.
2. Egy másik tálba keverjük össze a száraz anyagokat, a lisztet, a sütőport és a sót.

3. A száraz anyagokat adjuk hozzá a vajas alaphoz és dolgozzuk össze. Lágy, könnyen formázható tésztát kapunk (ha ragacsosnak tűnik a tészta, még egy kis lisztet adhatunk hozzá, jól dolgozzuk bele).

4. A tésztát osszuk két részre, és az egyik feléhez adjuk hozzá a kakaót (itt szintén, ha a kakaós tésztát túl ragadósnak ítéljük, adhatunk hozzá még egy kevés lisztet).
5. A két tésztából kb. 1,5 cm átmérőjű golyókat formázunk.

6.A süti összeállításához színenként 3-3 golyót veszünk, és kör alakban rendezzük el felváltva a színeket.

7. Finoman formázzuk egy golyóvá, majd a tenyerek között körkörös mozdulatokkal alakítjuk ki az örvénylő mintázatot. A golyók formázásához és a spirál alak kialakításához videós segítség ITT érhető el.

8. A golyókat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és 180 fokon légkeveréses sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük. Akkor jó, amikor a világos rész kicsit aranyszínű lesz.

A kekszek szobahőmérsékleten, légmentesen záródó dobozban 5-10 napig elállnak.