Nutella mousse

Szaftos, puha vajas piskótán a légies nutella mousse tökéletes választás. Könnyen, gyorsan elkészíthető és garantált a siker, főleg, ha gyerekek is vannak.

HOZZÁVALÓK

Kakaós piskóta:

  • 100 g vaj
  • 100 g porcukor
  • 100 g tojás
  • 80 g finomliszt
  • 20 g cukrozatlan kakaópor

Mousse (9 db félgömb):

  • 190 g habtejszín (min. 30%-os zsírtartalmú)
  • 50 g krémsajt
  • 150 g tej
  • 2 tojássárga (kb 36 g)
  • 10 g porcukor
  • 8 g zselatin +35 g víz
  • 20 g finomliszt
  • 100 g nutella

8 cm átmérőjű szilikonos félgömb formában készítettem a mousse-t.

ELKÉSZÍTÉS

A mousse elkészítésével kezdünk, mivel azt majd a fagyasztóba tesszük kb. 4-5 órára vagy egy éjszakára.

  1. A zselatint és a hideg vizet egy kis tálkában összekeverjük, és hagyjuk megduzzadni, felhasználásig félretesszük.
  2. Egy edényben a tojássárgát, a lisztet és a cukrot csomómentesre keverjük, majd hozzáadjuk a tejet, és azzal is jól elkeverjük.
  3. A tojássárgás keveréket lassú tűzön folyamatos keverés mellett besűrítjük, vigyázva, hogy 80 fok fölé nem menjen a hőfok, mert különben a tojássárga megfő. Ha kész, lehúzzuk a tűzhelyről és belekeverjük a kiáztatott zselatint, ami a meleg közegben teljesen feloldódik, átkeverjük. Egy szűrőn átszűrjük a krémet, hogy teljesen csomómentes legyen.
  4. A keverékhez kanalazzuk a sajtkrémet és a nutellát, majd egy botmixerrel egyneműsítjük. Fóliát teszünk közvetlen a krém tetejére, hogy ne bőrösödjön, majd hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.
  5. A hideg tejszínt laza habbá, olvadt fagyi állagúra verjük és beledolgozzuk a krémbe.
  6. A formába töltés előtt a szilikont egy tálcára tesszük, hogy meg tudjuk majd emelni azt a töltése után. A formákba töltjük a krémet, majd min. 4-5 órára vagy akár egy éjszakára a fagyasztóba tesszük kidermedni.

Piskóta (30*25 cm)

Én a felhasználás napján szoktam megsütni a vajas piskótát.

  1. A vajat mikróhullámű sütőben melegítjük, puha legyen, de ne teljesen folyékony.
  2. A tojást kimérjük és lazán felverjük egy villával.
  3. A vajat és az átszitált porcukrot kihabosítjuk egy robotgéppel.
  4. 3 részletben hozzáadjuk a lazán felvert tojásokat, közben folyamatosan habosítjuk tovább a keveréket.
  5. Spatulával beleforgatjuk az átszitált lisztet. Egy sűrűbb piskótatésztát kapunk.
  6. A piskótatésztát egy sütőpapírral bélelt tepsibe kanalazzuk, majd egyenletesen elkenjük úgy, hogy kb. 1 cm magas legyen.
  7. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 6-8 perc alatt megsütjük. Akkor jó, amikor a széle épp picit pirulni kezd, a közepe pedig már stabil.
  8. Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni, majd a mousse szilikonformájának méretével azonos méretű köröket vágjunk ki a piskótából.

A megmaradt piskóta részeket össze szoktam törni kisebb darabokra, fagyasztóba teszem egy dobozban, később pohárdesszerthez felhasználható.

Összeállítás

A fagyasztóból kiveszem a formát, kifordítom belőle a mousse-t és közvetlenül a piskóta alapra teszem. Kb. 1-1,5 óra alatt teljesen kienged a mousse és fogyasztható.

Díszíthetjük csokoládégyöngyökkel vagy roppanós csokoládé golyóval.