Szaftos, puha vajas piskótán a légies nutella mousse tökéletes választás. Könnyen, gyorsan elkészíthető és garantált a siker, főleg, ha gyerekek is vannak.
HOZZÁVALÓK
Kakaós piskóta:
- 100 g vaj
- 100 g porcukor
- 100 g tojás
- 80 g finomliszt
- 20 g cukrozatlan kakaópor
Mousse (9 db félgömb):
- 190 g habtejszín (min. 30%-os zsírtartalmú)
- 50 g krémsajt
- 150 g tej
- 2 tojássárga (kb 36 g)
- 10 g porcukor
- 8 g zselatin +35 g víz
- 20 g finomliszt
- 100 g nutella
8 cm átmérőjű szilikonos félgömb formában készítettem a mousse-t.
ELKÉSZÍTÉS
A mousse elkészítésével kezdünk, mivel azt majd a fagyasztóba tesszük kb. 4-5 órára vagy egy éjszakára.
- A zselatint és a hideg vizet egy kis tálkában összekeverjük, és hagyjuk megduzzadni, felhasználásig félretesszük.
- Egy edényben a tojássárgát, a lisztet és a cukrot csomómentesre keverjük, majd hozzáadjuk a tejet, és azzal is jól elkeverjük.
- A tojássárgás keveréket lassú tűzön folyamatos keverés mellett besűrítjük, vigyázva, hogy 80 fok fölé nem menjen a hőfok, mert különben a tojássárga megfő. Ha kész, lehúzzuk a tűzhelyről és belekeverjük a kiáztatott zselatint, ami a meleg közegben teljesen feloldódik, átkeverjük. Egy szűrőn átszűrjük a krémet, hogy teljesen csomómentes legyen.
- A keverékhez kanalazzuk a sajtkrémet és a nutellát, majd egy botmixerrel egyneműsítjük. Fóliát teszünk közvetlen a krém tetejére, hogy ne bőrösödjön, majd hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.
- A hideg tejszínt laza habbá, olvadt fagyi állagúra verjük és beledolgozzuk a krémbe.
- A formába töltés előtt a szilikont egy tálcára tesszük, hogy meg tudjuk majd emelni azt a töltése után. A formákba töltjük a krémet, majd min. 4-5 órára vagy akár egy éjszakára a fagyasztóba tesszük kidermedni.
Piskóta (30*25 cm)
Én a felhasználás napján szoktam megsütni a vajas piskótát.
- A vajat mikróhullámű sütőben melegítjük, puha legyen, de ne teljesen folyékony.
- A tojást kimérjük és lazán felverjük egy villával.
- A vajat és az átszitált porcukrot kihabosítjuk egy robotgéppel.
- 3 részletben hozzáadjuk a lazán felvert tojásokat, közben folyamatosan habosítjuk tovább a keveréket.
- Spatulával beleforgatjuk az átszitált lisztet. Egy sűrűbb piskótatésztát kapunk.
- A piskótatésztát egy sütőpapírral bélelt tepsibe kanalazzuk, majd egyenletesen elkenjük úgy, hogy kb. 1 cm magas legyen.
- 180 fokra előmelegített sütőben kb. 6-8 perc alatt megsütjük. Akkor jó, amikor a széle épp picit pirulni kezd, a közepe pedig már stabil.
- Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni, majd a mousse szilikonformájának méretével azonos méretű köröket vágjunk ki a piskótából.
A megmaradt piskóta részeket össze szoktam törni kisebb darabokra, fagyasztóba teszem egy dobozban, később pohárdesszerthez felhasználható.
Összeállítás
A fagyasztóból kiveszem a formát, kifordítom belőle a mousse-t és közvetlenül a piskóta alapra teszem. Kb. 1-1,5 óra alatt teljesen kienged a mousse és fogyasztható.
Díszíthetjük csokoládégyöngyökkel vagy roppanós csokoládé golyóval.