Ebben a tortában először a látvány ejt rabul, majd kóstolás után az ízek harmóniája teszi ellenállhatatlanná. Az ősz legfinomabb ízeit vegyíti, a fűszeres körtét és a mandulát. Már a körték előkészítése során a fűszerek illata finoman bekúszik a lakás minden zugába, a végeredményről nem is beszélve, hiszen egy nagyon látványos, dekoratív desszertről van szó. A különböző textúrák, a roppanós külső, a lágy mandulakrém és a lédús körte teszi igazán különlegessé ezt a desszertet.
HOZZÁVALÓK
(11*30 cm kenyérsütő formában)
Körték
- 4 kemény körte
- 1 l víz
- 5 ek.cukor
- 1 rúd fahéj
- ízlés szerint: narancshéj, vaníliarúd, csillagánizs
Tészta
- 180 g finomliszt
- 50 g őrölt mandula
- 50 g porcukor
- 100 g hideg vaj
- 1 tojás
- 1 citrom reszelt héja
- csipet só
Mandulakrém
- 200 g puha vaj
- 200 g porcukor
- 200 g őrölt mandula
- 40 g finomliszt
- 2 tojás
- 1 tk citromhéj
- csipet só
ELKÉSZÍTÉS
- A körtéket megmossuk és meghámozzuk úgy, hogy a szárukat rajtuk hagyjuk.
- Egy nagyobb tálba kimérjük a vizet, a cukrot és beletesszük a fűszereket is.
- Felforraljuk, majd visszavesszük a hőfokot, hogy csak gyöngyözzön. Ebbe tesszük bele az egész körtéket. Kb 15 percig főzzük, majd kivesszük és hűlni hagyjuk.
Tészta
- Egy tálba kimérjük az átszitált lisztet, az őrölt mandulát, a sót, a vajat és a porcukrot. A vajat szétmorzsoljuk a száraz anyagokkal, morzsalékos állagot kell kapnunk.
- Hozzáadjuk a tojást és a reszelt citromhéjat, gyorsan egyneművé összedolgozzuk. Fóliába csomagoljuk és kb félórára hűtőbe tesszük.
- A hűtőből kivéve lisztezett felületen vékonyra, 3-4 mm-esre nyújtjuk. Akkora legyen, hogy a forma mindkét oldalára és aljára is elegendő legyen.
- Sütőpapírral kibéleljük a kenyérformát.
- Belehelyezzük a tésztát úgy, hogy az oldalain is felérjen teljesen a peremig. Hűtőbe tesszük, amíg elkészítjük a krémet.
Mandulakrém
- Egy tálba a vajat, a cukrot, a tojást, a sót és a citromhéjat kicsit kihabosítjuk.
- Hozzáadagoljuk az őrölt mandulát és a lisztet és jól összeforgatjuk.
Összeállítás
Vegyük ki a hűtőből a formát, amiben a tészta van, és öntsük bele a mandulakrémet, majd állítsuk bele a körtéket. Figyeljünk arra, hogy stabilan álljanak, mert sütés közben kicsit eldőlhetnek (az elején még korrigálhatjuk).
180 fokos előmelegített sütőben kb 50-55 percig süssük, amíg a krém aranybarna nem lesz. A sütőből kivéve, miután egy picit hűlt, a sütőpapír segítségével vegyük ki a formából és rácson hűtsük ki teljesen.