Fagyi gombóc keksz

Ez a gombóc fagyira megtévesztésig hasonlító keksz, látványra nagyon izgalmas. A vaj mennyiségének és a tahini krémnek köszönhetően egyszerre omlós és roppanós, szinte elolvad a szánkban, akár napok múlva is, már ha marad belőle addig.  Tökéletes kiegészítője egy finom kávénak, teának vagy utazáshoz is kiváló választás, úgynevezett travel cake-ként. Ahol viszont gyerekek is vannak, egy gyerekzsúron, szülinapi kerti partyn a desszert asztalt nagyon feldobja.

HOZZÁVALÓK

 (kb 14 darabhoz)

  • 250 g sótlan vaj
  • 50 ml olaj
  • 1 tojás
  • 130 g porcukor
  • 1 zacskó vaníliás cukor
  • 2 ek tahini
  • 550 g liszt
  • 1 tk sütőpor

A kakaós részhez

  • 20 g cukrozatlan holland kakaópor
  • 1 ek olaj

ELKÉSZÍTÉS

  1. A lisztet és a sütőport egy tálba kimérjük és összekeverjük.
  2. Egy másik tálba a puha (nem folyékony) vajat, az olajat, a tojást, a porcukrot és a tahinit robotgéppel lazán felverjük, majd kézi gyúrásra váltunk és 2 részletben beleszitáljuk a sütőporos lisztet, eldolgozzuk. Egy könnyű, lágy tésztát kapunk.
  3. Két egyenlő részre szedjük a tésztát, és az egyik felébe beledolgozzuk a kakaóport és az olajat.
  4. Egy tálba közvetlen egymás mellé helyezzük a két (kakaós és világos színű) tésztát és középről indulva (egyformán tartalmazzon kakaós és világos tésztát) fagylalt kanállal gombócokat szedünk, mintha fagyit kanalaznánk. Kicsit megformázzuk az alját, mielőtt kivennénk a fagylaltos kanálból, majd sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a gombócokat.
  5. 180 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt készre sütjük.