Ez a gombóc fagyira megtévesztésig hasonlító keksz, látványra nagyon izgalmas. A vaj mennyiségének és a tahini krémnek köszönhetően egyszerre omlós és roppanós, szinte elolvad a szánkban, akár napok múlva is, már ha marad belőle addig. Tökéletes kiegészítője egy finom kávénak, teának vagy utazáshoz is kiváló választás, úgynevezett travel cake-ként. Ahol viszont gyerekek is vannak, egy gyerekzsúron, szülinapi kerti partyn a desszert asztalt nagyon feldobja.
HOZZÁVALÓK
(kb 14 darabhoz)
- 250 g sótlan vaj
- 50 ml olaj
- 1 tojás
- 130 g porcukor
- 1 zacskó vaníliás cukor
- 2 ek tahini
- 550 g liszt
- 1 tk sütőpor
A kakaós részhez
- 20 g cukrozatlan holland kakaópor
- 1 ek olaj
ELKÉSZÍTÉS
- A lisztet és a sütőport egy tálba kimérjük és összekeverjük.
- Egy másik tálba a puha (nem folyékony) vajat, az olajat, a tojást, a porcukrot és a tahinit robotgéppel lazán felverjük, majd kézi gyúrásra váltunk és 2 részletben beleszitáljuk a sütőporos lisztet, eldolgozzuk. Egy könnyű, lágy tésztát kapunk.
- Két egyenlő részre szedjük a tésztát, és az egyik felébe beledolgozzuk a kakaóport és az olajat.
- Egy tálba közvetlen egymás mellé helyezzük a két (kakaós és világos színű) tésztát és középről indulva (egyformán tartalmazzon kakaós és világos tésztát) fagylalt kanállal gombócokat szedünk, mintha fagyit kanalaznánk. Kicsit megformázzuk az alját, mielőtt kivennénk a fagylaltos kanálból, majd sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a gombócokat.
- 180 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt készre sütjük.