Zimtsterne, azaz fahéjas-mandulás csillag

Lisztmentes recept

Karácsonykor Németországban legalább olyan népszerű ez a mandulás aprósüti, mint nálunk a mézeskalács. Egy igazi klasszikus adventi sütemény, ami mivel lisztet nem tartalmaz, glutén érzékenyek is fogyaszthatják. Mindössze 5 összetevőből áll, így gyorsan, egyszerűen elkészíthető. Nemcsak az íze, az illata és a megjelenése emlékeztet az ünnepekre, hanem fémdobozban hosszan eltartható. Ha eddig még nem készítetted el, tégy egy próbát, szinte biztosra veszem, hogy ezentúl a karácsonyi süti repertoár része lesz.

HOZZÁVALÓK

 (kb 55-60 darabhoz)

  • 250 g őrölt mandula
  • 150 g porcukor
  • 1 nagy tojásfehérje
  • fél tk őrölt fahéj
  • 1 evőkanál méz
  • 1 narancs finomra reszelt héja (kezeletlen héjú)

Mázhoz

  • 1 tojásfehérje
  • 100 g porcukor

ELKÉSZÍTÉS

  1. A mandulát finomra daráljuk a porcukorral.
  2. A mandulás alaphoz szórjuk a fahéjat és belereszeljük a narancs héját és a mézet is belekeverjük.
  3. Összegyúrjuk a tojásfehérjével. Ne ijedjünk meg, ragacsos masszát kapunk.
  4. 2 sütőpapír között kinyújtjuk kb 4-5 mm vastagságúra.
  5. Kisméretű csillag kiszúróval kiszaggatjuk a tésztát és egyből egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük.
  6. A mázat elkészítjük, ehhez a tojásfehérjét elkezdjük habbá verni, majd fokozatosan adagoljuk hozzá a porcukrot, amíg sűrű mázat nem kapunk.
  7. Ecsettel lekenjük a mázzal a csillagok tetejét.
  8. 120 fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt megsütjük, vagyis inkább szárítjuk. Nem szabad, hogy a máz megbarnuljon, fehérnek kell maradnia.
  9. Tepsiben hagyjuk kihűlni, majd fémdobozban tároljuk.