Lisztmentes recept
Karácsonykor Németországban legalább olyan népszerű ez a mandulás aprósüti, mint nálunk a mézeskalács. Egy igazi klasszikus adventi sütemény, ami mivel lisztet nem tartalmaz, glutén érzékenyek is fogyaszthatják. Mindössze 5 összetevőből áll, így gyorsan, egyszerűen elkészíthető. Nemcsak az íze, az illata és a megjelenése emlékeztet az ünnepekre, hanem fémdobozban hosszan eltartható. Ha eddig még nem készítetted el, tégy egy próbát, szinte biztosra veszem, hogy ezentúl a karácsonyi süti repertoár része lesz.
HOZZÁVALÓK
(kb 55-60 darabhoz)
- 250 g őrölt mandula
- 150 g porcukor
- 1 nagy tojásfehérje
- fél tk őrölt fahéj
- 1 evőkanál méz
- 1 narancs finomra reszelt héja (kezeletlen héjú)
Mázhoz
- 1 tojásfehérje
- 100 g porcukor
ELKÉSZÍTÉS
- A mandulát finomra daráljuk a porcukorral.
- A mandulás alaphoz szórjuk a fahéjat és belereszeljük a narancs héját és a mézet is belekeverjük.
- Összegyúrjuk a tojásfehérjével. Ne ijedjünk meg, ragacsos masszát kapunk.
- 2 sütőpapír között kinyújtjuk kb 4-5 mm vastagságúra.
- Kisméretű csillag kiszúróval kiszaggatjuk a tésztát és egyből egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük.
- A mázat elkészítjük, ehhez a tojásfehérjét elkezdjük habbá verni, majd fokozatosan adagoljuk hozzá a porcukrot, amíg sűrű mázat nem kapunk.
- Ecsettel lekenjük a mázzal a csillagok tetejét.
- 120 fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt megsütjük, vagyis inkább szárítjuk. Nem szabad, hogy a máz megbarnuljon, fehérnek kell maradnia.
- Tepsiben hagyjuk kihűlni, majd fémdobozban tároljuk.