Karácsonyi bécsi keksz

Karácsony előtti utolsó napokban már nagy a sürgés-forgás a konyhában, ezért szeretem jól beosztani az időmet. A bécsi kekszet szerencsére már hamarabb el lehet készíteni, az állagán nem változtat, ugyanúgy kívül roppanós, belül pedig omlós marad, fém dobozban hosszabb ideig eláll (maximum a csokiba mártogatást hagyjuk a végére), így a hajrában már koncentrálhatunk az ünnepi vacsorára. Gasztroajándéknak is kitűnő választás, a karácsonyi sütibox méltó része lehet karácsonyfa alakja és a cukorpálcás díszítés miatt.

HOZZÁVALÓK

 (kb 14 db fenyő alakú teasütemény)

  • 260 g finomliszt
  • 30 g cukrozatlan kakaópor
  • 250 g sótlan vaj
  • 100 g porcukor
  • 3 ek tojásfehérje
  • csipet só

Díszítés

  • borsmentás cukorkapálca nyalóka
  • 100 g fehércsokoládé
  • 1 ek vaj

ELKÉSZÍTÉS

Mielőtt nekiállnánk a keksz sütéséhez, készítsük elő a habzsákot, benne a 8 mm-es csillagcsővel felszerelve. Ha van rá módunk, akkor inkább egy erősebb habzsákot használjunk, de ha csak nylon van, az is jó lesz, csak több részletben töltsük meg, különben a tészta kötöttsége miatt könnyen kipukkadhat.

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral és melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

  1. A lisztet és a kakaóport mérjük ki és szitáljuk át egy tálba.
  2. Egy másik keverőtálba kimérjük a puha, de nem folyékony vajat és a porcukrot, amit magas fokozaton kihabosítunk, majd hozzáadjuk a csipet sót és kanalanként a tojásfehérjét is és tovább habosítjuk.
  3. A robotgépet váltsuk fel spatulára, és a habosított vajas alaphoz több részletben keverjük hozzá a kakaós lisztet. Ügyeljünk arra, hogy ez a folyamat ne tartson túl soká, mert a liszt közben megszívja magát és nehéz lesz majd kinyomni a habzsákból. Emiatt is fontos – ahogy a legelején is írtam -, hogy a habzsákot már előre készítsük elő, hogy gyorsan tudjunk dolgozni.
  4. Töltsük bele a habzsákba a tésztát és nyomjuk ki a sütőpapírral bélelt tepsire a fenyő alakzatokat.
  5. Kb 10-12 percig süssük, majd hagyjuk kihűlni.
  6. Ha kihűlt a teasütemény, egy műanyag tálba mérjük ki a fehércsokoládét és a vajat, majd mikróban óvatosan, folyamatosan kevergetve, nehogy megégjen, melegítsük fel.
  7. Daraboljuk össze a cukornyalókát.
  8. Mártsuk ki a csokoládéba a fenyők egyik felét és szórjuk meg a darabolt cukorral.