Már régóta szemeztem ezzel a kuglóf formával a különleges alakja miatt. Igyekeztem a formán kívül még egy kis csavart is belevinni, hogy a spirálok különböző színűek legyenek, de az igazat megvallva nem sikerült teljesen úgy, ahogy azt elképzeltem. Utólag annyit változtatnék rajta, hogy a színek erőteljesebb különbözősége miatt fekete kakaóport használnék a legsötétebb spirálhoz. Természetesen lehet kísérletezni az elkészítéssel, hogy, vagy csak két szín váltakozik vagy márványosan, belekanalazzuk a színeket, csak a fantázia szab határt a megjelenésének. A végeredmény egy szaftos, puha, omlós kuglóf, amire a koronát a narancsos glaze teszi fel.
HOZZÁVALÓK
- 300 g finomliszt
- 1 tk sütőpor
- 250 g vaj
- 300 g kristálycukor
- 4 tojás
- 1,5 tk vanília kivonat
- 190 g tej
- 20 g cukrozatlan kakaópor
Glaze
- 200 g porcukor
- 100 ml narancslé
ELKÉSZÍTÉS
- A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
- Egy tálban összekeverjük a lisztet a sütőporral.
- A puha (de nem folyékony) vajat a porcukorral robotgéppel kihabosítjuk, majd egyenként hozzáadagoljuk a tojásokat úgy, hogy közben tovább habosítjuk. Minden hozzáadásnál megvárjuk, amíg jól eldolgozódik a vajas alapban. Belekeverjük a vanília kivonatot is.
- 3 részletben a vajas alaphoz szitáljuk a sütőporos lisztet és egyneműre keverjük.
- A tésztát 3 részre osztjuk. Az egyikhez hozzákeverünk 1 púpos teáskanál kakaóport, a másik részhez az írt mennyiség maradékát, a harmadikat nem színezzük. Jól átkeverjük a kakaós tésztákat, hogy ne hagyjanak csíkot.
- Három habzsákba töltjük a masszákat.
- Elővesszük a szilikon formát és a fotókon látható módon kitöltjük a csíkokat, majd az egész formát.
- Előmelegített sütőben 180 fokon 55-60 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük.
- Ha kisült, fordítsuk át egy deszka segítségével, vagyis a talpán álljon, így szép sima lesz az alja (sütés közben a sütőpornak köszönhetően nő a térfogata és a felszíne egyenetlen) és hagyjuk kihűlni.
Glaze
A porcukrot és a narancslevet összekeverjük. Az állagán módosíthatunk, ha sűrűnek érezzük, kis narancslevet adjunk hozzá, ha pedig folyósnak, akkor porcukorral sűrítsük.