Tricolor kuglóf

Már régóta szemeztem ezzel a kuglóf formával a különleges alakja miatt. Igyekeztem a formán kívül még egy kis csavart is belevinni, hogy a spirálok különböző színűek legyenek, de az igazat megvallva nem sikerült teljesen úgy, ahogy azt elképzeltem. Utólag annyit változtatnék rajta, hogy a színek erőteljesebb különbözősége miatt fekete kakaóport használnék a legsötétebb spirálhoz. Természetesen lehet kísérletezni az elkészítéssel, hogy, vagy csak két szín váltakozik vagy márványosan, belekanalazzuk a színeket, csak a fantázia szab határt a megjelenésének. A végeredmény egy szaftos, puha, omlós kuglóf, amire a koronát a narancsos glaze teszi fel.

HOZZÁVALÓK

  • 300 g finomliszt
  • 1 tk sütőpor
  • 250 g vaj
  • 300 g kristálycukor
  • 4 tojás
  • 1,5 tk vanília kivonat
  • 190 g tej
  • 20 g cukrozatlan kakaópor

Glaze

  • 200 g porcukor
  • 100 ml narancslé

ELKÉSZÍTÉS

  1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
  2. Egy tálban összekeverjük a lisztet a sütőporral.
  3. A puha (de nem folyékony) vajat a porcukorral robotgéppel kihabosítjuk, majd egyenként hozzáadagoljuk a tojásokat úgy, hogy közben tovább habosítjuk. Minden hozzáadásnál megvárjuk, amíg jól eldolgozódik a vajas alapban. Belekeverjük a vanília kivonatot is.
  4. 3 részletben a vajas alaphoz szitáljuk a sütőporos lisztet és egyneműre keverjük.
  5. A tésztát 3 részre osztjuk. Az egyikhez hozzákeverünk 1 púpos teáskanál kakaóport, a másik részhez az írt mennyiség maradékát, a harmadikat nem színezzük. Jól átkeverjük a kakaós tésztákat, hogy ne hagyjanak csíkot.
  6. Három habzsákba töltjük a masszákat.
  7. Elővesszük a szilikon formát és a fotókon látható módon kitöltjük a csíkokat, majd az egész formát.
  8. Előmelegített sütőben 180 fokon 55-60 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük.
  9. Ha kisült, fordítsuk át egy deszka segítségével, vagyis a talpán álljon, így szép sima lesz az alja (sütés közben a sütőpornak köszönhetően nő a térfogata és a felszíne egyenetlen) és hagyjuk kihűlni.

Glaze

A porcukrot és a narancslevet összekeverjük. Az állagán módosíthatunk, ha sűrűnek érezzük, kis narancslevet adjunk hozzá, ha pedig folyósnak, akkor porcukorral sűrítsük.