Gilmore lányok keksze

A szívek szállodája sorozat Gilmore lányainak kávérajongása ihlette meg ezt a kekszet. A keksz egyszerre omlós és a morzsának köszönhetően ropogós, a fahéjas fűszerezése miatt pedig mi mást ihatnánk mellé, mint ami a Gilmore lányok függőségét okozta, egy finom kávét!

HOZZÁVALÓK

(12-14 darabhoz)

  • 90 g puha vaj
  • 90 g olaj
  • 220 g barnacukor
  • 1 tojás
  • csipet só
  • 1 ek vanília kivonat
  • 2 ek őrölt fahéj
  • 1 tk sütőpor
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 325 g liszt

Morzsa

  • 45 g vaj
  • 55 g kristálycukor
  • 75 g finomliszt
  • 1 tk őrölt fahéj
  • csipet só

Kávés icing (cukormáz)

  • 100 g porcukor
  • 1-2 ek lefőtt kávé

ELKÉSZÍTÉS

A sütőt 180 fokra melegítsük elő.


1. Robotgéppel habosítsuk ki a puha vajat és az olajat a cukorral.

2. Majd adjuk hozzá a tojást, a vanília kivonatot és habosítsuk tovább.

3. Egy másik tálba mérjük ki az átszitált lisztet, a fahéjat, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót, keverjük jól össze.

4. A száraz anyagokat adjuk hozzá a vajas alaphoz és dolgozzuk össze. Lágy, könnyen formázható tésztát kapunk.

5. Nagyobb diónyi gombócokat formáljunk, majd egy papírral bélelt tepsibe tegyük őket. A gombócok között nagyobb távolságot hagyjunk, mert sütés közben terülni fognak.

6. A gombócok tetejébe mélyedést nyomjunk, ha az oldala megreped, akkor egy kicsit nyomjuk össze a réseket, hogy ne legyen nagyon töredezett.

7. Közben készítsük el a morzsát is. Ehhez minden hozzávalót mérjünk ki egy tálba és gyúrjuk össze morzsalékosra.

8. A golyók mélyedéseit töltsük meg púposan a morzsával.

9. Előmelegített sütőben 180 fokon 12 percig süssük, épphogy csak a széle kezdjen barnulni.

10. Sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni.

11. Közben készítsük el a kávés icingot. A főzött kávét és a porcukrot keverjük össze (ha valaki nem szereti a kávét, elhagyható, helyette vizet adjunk a porcukorhoz). Állagát tekintve egy sűrűbb, de folyós állagú masszát kell kikevernünk. Ha túl folyós, tegyünk hozzá még porcukrot, ha túl sűrű, akkor pedig pici folyadékot (cseppenként) adagoljunk hozzá.

12. Egy kanál segítségével a morzsás rész tetejére húzzunk csíkokat.

A kekszek szobahőmérsékleten, légmentesen záródó dobozban pár napig elállnak.