A spekulatius keksznek és krémnek leginkább a karácsonyi időszakban van szezonja. Nem véletlen, hiszen ezeknek a gyönyörűséges mesekekszeknek tipikus téli fűszerek (fahéj, szerecsendió, szegfűszeg, gyömbér és kardamom) gazdagítják az ízét, megalapozva ezzel az adventi hangulatot.
HOZZÁVALÓK
- 300 g mascarpone
- 500 ml tejszín
- 400 g spekulatius krém
- 100 g porcukor
- babapiskóta tallér
- 2 adag kávé lefőzve
- 60 g spekulatius keksz
TÁLALÁS
pohárkrém desszert tégelyekben
ELKÉSZÍTÉS
- Főzzük le a kávét, öntsük egy mélytányérba és tegyük félre hűlni, amíg a krémet elkészítjük.
- Egy keverőtálba mérjük ki a mascarponét, a tejszínt, a porcukrot és 3-4 evőkanál spekulatius krémet, majd habverővel krémes állagúra verjük fel.
- Töltsük habzsákba a mascarponés krémet és nyomjuk bele a krém felét a tégelyekbe, azok feléig. Rázogassuk meg, hogy szépen egyenletesen terüljön el a krém.
- A babapiskóta tallérokat mártsuk ki a kávéba (ne áztassuk) és helyezzük a krémréteg tetejére.
- Következik a második réteg mascarponés krém, amit a habzsákból egyenletesen oszlassunk el a tégelyekbe. Hasonlóan az előzőekhez, szintén picit rázogassuk meg a sima felszín érdekében.
- A maradék spekulatius krémet tegyük át egy műanyag tálkába, majd mikróba pár másodperc alatt picit melegítsük fel, épp csak annyira, hogy folyósabb állaga legyen és szépen tudjon terülni.
- Töltsük bele a felmelegített spekulatius krémet egy habzsákba és nyomjuk rá a krémréteg tetejére. Picit most is rázogassuk meg a szép, sima felszínért.
- A spekulatius kekszeket tegyük egy aprítóba, zúzzuk össze morzsalékosra, majd szórjuk rá a desszert tetejére.