Spekulatius tiramisu

A spekulatius keksznek és krémnek leginkább a karácsonyi időszakban van szezonja. Nem véletlen, hiszen ezeknek a gyönyörűséges mesekekszeknek tipikus téli fűszerek (fahéj, szerecsendió, szegfűszeg, gyömbér és kardamom) gazdagítják az ízét, megalapozva ezzel az adventi hangulatot.

HOZZÁVALÓK

  • 300 g mascarpone
  • 500 ml tejszín
  • 400 g spekulatius krém
  • 100 g porcukor
  • babapiskóta tallér
  • 2 adag kávé lefőzve
  • 60 g spekulatius keksz

TÁLALÁS

pohárkrém desszert tégelyekben

ELKÉSZÍTÉS

  1. Főzzük le a kávét, öntsük egy mélytányérba és tegyük félre hűlni, amíg a krémet elkészítjük.
  2. Egy keverőtálba mérjük ki a mascarponét, a tejszínt, a porcukrot és 3-4 evőkanál spekulatius krémet, majd habverővel krémes állagúra verjük fel.
  3. Töltsük habzsákba a mascarponés krémet és nyomjuk bele a krém felét a tégelyekbe, azok feléig. Rázogassuk meg, hogy szépen egyenletesen terüljön el a krém.
  4. A babapiskóta tallérokat mártsuk ki a kávéba (ne áztassuk) és helyezzük a krémréteg tetejére.
  5. Következik a második réteg mascarponés krém, amit a habzsákból egyenletesen oszlassunk el a tégelyekbe. Hasonlóan az előzőekhez, szintén picit rázogassuk meg a sima felszín érdekében.
  6. A maradék spekulatius krémet tegyük át egy műanyag tálkába, majd mikróba pár másodperc alatt picit melegítsük fel, épp csak annyira, hogy folyósabb állaga legyen és szépen tudjon terülni.
  7. Töltsük bele a felmelegített spekulatius krémet egy habzsákba és nyomjuk rá a krémréteg tetejére. Picit most is rázogassuk meg a szép, sima felszínért.
  8. A spekulatius kekszeket tegyük egy aprítóba, zúzzuk össze morzsalékosra, majd szórjuk rá a desszert tetejére.