Madeleine

A madeleine egy végtelenül egyszerű, ellenben nagyon látványos, elegáns francia teasütemény. A szépségét a kagylóhéj mintázata adja, amihez elengedhetetlen a speciális sütőforma, amit érdemes beszerezni mert garantáltan mindenkit levesz a lábáról. Számtalan variációban készíthető, most egy alap receptet hoztam nektek.

HOZZÁVALÓK

 kb 18 db

  • 100 g finomliszt
  • 100 g olvasztott vaj
  • 100 g tojás
  • 80 g kristálycukor
  • 20 g méz
  • 1 teáskanál sütőpor
  • csipet só
  • 1 bio citrom (héja reszelve és 1 tk a levéből)

DÍSZÍTÉS

  • 1,5 tábla fehér csokoládé  (150g)

ELKÉSZÍTÉS

  1. A vajat felolvasztjuk, majd félretesszük és hűlni hagyjuk.
  2. A szárazanyagokat, az átszitált lisztet, a sütőport és a csipet sót mérjük ki egy tálba, keverjük össze.
  3. Egy másik keverőtálba üssük fel a tojásokat, adjuk hozzá a cukrot, a mézet és a reszelt citromhéjat, majd kézi habverővel lazán keverjük el, nem kell habosítani.
  4. A tojásos alaphoz adjuk hozzá a száraz hozzávalókat, forgassuk bele.
  5. Csorgassuk bele az olvasztott vajat és a citrom levét. Fedjük le folpackkal közvetlen a tetejét és tegyük a hűtőbe kb 1,5 órára.
  6. A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
  7. Ha fém formával dolgozunk, akkor vajazzuk ki, ha szilikonnal, akkor ez nem szükséges.
  8. Töltsük bele a habzsákba a tésztát és töltsük meg a forma mélyedéseit kb ¾-ig.
  9. Kb 10-12 percig süssük, majd hagyjuk kihűlni a formában.
  10. Ha kihűlt a teasütemény egy műanyag tálba mérjük ki a fehér csokoládét és mikróban óvatosan – folyamatosan kevergetve, nehogy megégjen -, melegítsük fel.
  11. Az elmosott és szárazra törölt formák mélyedéseibe tegyünk 1 bő teáskanálnyi olvasztott fehér csokoládét, kicsit oszlassuk el, de figyeljünk arra, hogy levegőbuborékok ne legyenek benne, mert attól hólyagos, lukacsos lehet a felszín a későbbiekben.
  12. A csokoládé „ágyba” helyezzük vissza a kisült madeleineket a kagyló mintázattal lefelé (ahogy sültek is a formában) majd óvatosan nyomjuk bele a csokoládéba, épp csak annyira, hogy a süti peremét elérje, így fogja majd körbe ölelni a csokoládéköpeny. A csokoládé dermedéséig tegyük vissza a hűtőbe (kb 1 órára), majd fordítsuk ki a formákból és tálaljuk.

Természetesen ét-tej, vagy akár ruby csokoládéval is bevonhatjuk.