Csokoládé rajongók alapreceptje lesz ez a végtelenül egyszerűen és gyorsan elkészíthető látványos desszert. A mousse miatt könnyed, levegős az állaga, hozzáadott cukrot nem tartalmaz, csak a csokoládé ízesíti. Teljesen kezdőknek is bátran ajánlom, elronthatatlan és még a sütőt sem kell bekapcsolni hozzá. Vigyázat, a húsvéti sütis tál körül ólálkodók száma jelentősen megnövekszik majd 🙂
HOZZÁVALÓK
(20*30-as állítható fém tortaformához vagy tepsihez)
Keksz alap
- 180 g kakaós keksz
- 90 g sótlan vaj
Étcsokoládé mousse
- 270 g tej
- 70 g tojássárga (kb 4 darab)
- 360 g étcsokoládé (60-70% kakaótartalmú)
- csipet só
- 400 g habtejszín (min. 30%-os zsírtartalmú)
Csokoládé bevonat a tetejére
- 113 ml habtejszín (min. 30%-os zsírtartalmú)
- 30 g sótlan vaj
- 150 g étcsokoládé (60-70% kakaótartalmú)
Díszítés
- mini csokoládé nyuszik
ELKÉSZÍTÉS
A keksz alappal kezdünk. Én oreo kekszet használtam, de a krémet kikanalaztam belőle, csak a kekszet használtam fel. A keksz súlya legyen az előírt mennyiség. A kekszet aprítógépben összemorzsoljuk, majd az olvasztott vajjal összekeverjük. Sütőpapírral bélelt tepsiben egyenletesen eloszlatjuk, és egy kanál hátával erősen lenyomkodjuk, a tetejét teljesen elsimítjuk. Hűtőben hagyjuk megszilárdulni, amíg elkészítjük a mousse-t.
- Az étcsokoládét apró darabokra vágjuk.
- A habtejszínt lehűtjük.
- Angolkrémet készítünk, ehhez a tojássárgákat a tejjel elkeverjük, majd közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett besűrítjük. Ügyeljünk arra, hogy 80 fok fölé ne menjen a hőmérséklet. Az enyhén besűrűsödött krémet lehúzzuk a tűzről, szűrőn átszűrjük és egyből az összedarabolt csokoládéra öntjük.
- Egy spatulával egyneműre keverjük egészen addig, amíg a csokoládé teljesen fel nem olvad (ha nem olvadt fel teljesen a csokoládé, picit mikrozható). A csipet sót most adjuk hozzá, majd a keveréket félretesszük.
- A tejszín egy külön tálban lágy habbá verjük robotgéppel, körülbelül olvadt fagyi állagig.
- A tejszín 2 részletben a csokoládés alaphoz keverjük, jól összeforgatjuk, ne legyenek benne csíkok.
- Ráöntjük a mousse-t a vajas keksz alapra, ami eddig a hűtőben pihent. Szépen egyenletesre simítjuk a tetejét. Majd hűtőbe tesszük pár órára, vagy akár egy éjszakára, amíg a teteje megszilárdul.
- A desszert tetején lévő csokoládé bevonathoz először a csokoládét apró darabokra törjük.
- A vajat és a tejszínt egy edényben felforraljuk és még melegen ráöntjük az összedarabolt csokoládéra, picit várjunk, amíg megolvad, utána botmixerrel egyneműsítsük.
- Amikor már szobahőmérsékletű, szép egyenletesen eloszlatjuk a mousse tetején. Én nem kentem a csokoládés krémet, hanem mozgattam a tálat, így semmilyen csík nem lesz a tetején. Hagyjuk kihűlni.
- Tálalás előtt picit betettem a mélyhűtőbe, úgy könnyebb lesz felszeletelni.
- Tetejére díszítésképpen csoki nyuszikat helyezzünk.