„Nyuszi hopp” szelet

Csokoládé rajongók alapreceptje lesz ez a végtelenül egyszerűen és gyorsan elkészíthető látványos desszert. A mousse miatt könnyed, levegős az állaga, hozzáadott cukrot nem tartalmaz, csak a csokoládé ízesíti. Teljesen kezdőknek is bátran ajánlom, elronthatatlan és még a sütőt sem kell bekapcsolni hozzá. Vigyázat, a húsvéti sütis tál körül ólálkodók száma jelentősen megnövekszik majd 🙂

HOZZÁVALÓK

 (20*30-as állítható fém tortaformához vagy tepsihez)

Keksz alap

  • 180 g kakaós keksz
  • 90 g sótlan vaj

Étcsokoládé mousse

  • 270 g tej
  • 70 g tojássárga (kb  4 darab)
  • 360 g étcsokoládé (60-70% kakaótartalmú)
  • csipet só
  • 400 g habtejszín (min. 30%-os zsírtartalmú)

Csokoládé bevonat a tetejére

  • 113 ml habtejszín (min. 30%-os zsírtartalmú)
  • 30 g sótlan vaj
  • 150 g étcsokoládé (60-70% kakaótartalmú)

Díszítés

  • mini csokoládé nyuszik

ELKÉSZÍTÉS

A keksz alappal kezdünk. Én oreo kekszet használtam, de a krémet kikanalaztam belőle, csak a kekszet használtam fel. A keksz súlya legyen az előírt mennyiség. A kekszet aprítógépben összemorzsoljuk, majd az olvasztott vajjal összekeverjük. Sütőpapírral bélelt tepsiben egyenletesen eloszlatjuk, és egy kanál hátával erősen lenyomkodjuk, a tetejét teljesen elsimítjuk. Hűtőben hagyjuk megszilárdulni, amíg elkészítjük a mousse-t.

  1. Az étcsokoládét apró darabokra vágjuk.
  2. A habtejszínt lehűtjük.
  3. Angolkrémet készítünk, ehhez a tojássárgákat a tejjel elkeverjük, majd közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett besűrítjük. Ügyeljünk arra, hogy 80 fok fölé ne menjen a hőmérséklet. Az enyhén besűrűsödött krémet lehúzzuk a tűzről, szűrőn átszűrjük és egyből az összedarabolt csokoládéra öntjük.
  4.  Egy spatulával egyneműre keverjük egészen addig, amíg a csokoládé teljesen fel nem olvad (ha nem olvadt fel teljesen a csokoládé, picit mikrozható). A csipet sót most adjuk hozzá, majd a keveréket félretesszük.
  5. A tejszín egy külön tálban lágy habbá verjük robotgéppel, körülbelül olvadt fagyi állagig.
  6. A tejszín 2 részletben a csokoládés alaphoz keverjük, jól összeforgatjuk, ne legyenek benne csíkok.
  7. Ráöntjük a mousse-t a vajas keksz alapra, ami eddig a hűtőben pihent. Szépen egyenletesre simítjuk a tetejét. Majd hűtőbe tesszük pár órára, vagy akár egy éjszakára, amíg a teteje megszilárdul.
  8. A desszert tetején lévő csokoládé bevonathoz először a csokoládét apró darabokra törjük.
  9. A vajat és a tejszínt egy edényben felforraljuk és még melegen ráöntjük az összedarabolt csokoládéra, picit várjunk, amíg megolvad, utána botmixerrel egyneműsítsük.
  10. Amikor már szobahőmérsékletű, szép egyenletesen eloszlatjuk a mousse tetején. Én nem kentem a csokoládés krémet, hanem mozgattam a tálat, így semmilyen csík nem lesz a tetején. Hagyjuk kihűlni.
  11. Tálalás előtt picit betettem a mélyhűtőbe, úgy könnyebb lesz felszeletelni.
  12. Tetejére díszítésképpen csoki nyuszikat helyezzünk.