Répatortás sajttorta

Répatortát szinte minden évben szoktam sütni Húsvétkor, de most csavartam egyet a recepten, és annak egy sajttortás változatát hoztam el nektek. A fűszeres répatorta tökéletes krémes kiegészítője a sajttorta, nagyon jól harmonizálnak egymással az ízek.

HOZZÁVALÓK

 Répatorta

  • 195 g liszt
  • 225 g  barna cukor
  • 1 tk sütőpor
  • ¾ tk szódabikarbóna
  • csipet só
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 3 tojás
  • 180 ml olaj
  • 1,5 tk vanília kivonat
  • 255 g reszelt sárgarépa

Sajttorta

  • 450 g krémsajt
  • 100 g cukor
  • 120 g tejföl
  • 60 g tejszín (min. 33%-os zsírtartalmú)
  • 1 tk vanília kivonat
  • 2 tojás
  • 2 púpos tk keményítő

Krémsajt bevonó

  • 200 g mascarpone
  • 2-3 ek porcukor
  • 1 ek citromlé (bio citrom reszelt héja is belemehet)

ELKÉSZÍTÉS

Répatorta

  1. Reszeljük le a sárgarépát kislyukú reszelőn és tegyük félre.
  2. A száraz hozzávalókat egy tálba kimérjük, a lisztet átszitáljuk, hozzákeverjük a sütőport, a szódabikarbónát és a fahéjat.
  3. A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgájához hozzáadjuk a vanília kivonatot és a barna cukrot, majd robotgéppel közepesen felverjük. Fokozatosan adagoljuk hozzá az olajat, közben a robotgéppel keverjük tovább.
  4.  A tojásos masszához részletekben keverjük hozzá a szárazanyagokat és a reszelt sárgarépát.
  5. A tojásfehérjét a csipet sóval verjük kemény habbá, majd óvatosan, hogy ne törjön össze egy spatulával forgassuk bele a tojásos tésztába.

Sajttorta

  1. A krémhez a krémsajtot, a tejfölt, a cukrot, a vanília kivonatot és a tejszínt egy kicsit kihabosítjuk, belekeverjük a tojásokat és a keményítőt.

A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Egy 22 cm-es kapcsos tortaforma alját papírral kibélelünk, az aljába beleöntjük a répatorta tésztáját, majd a tetejére kanalazzuk részletekben a sajttorta krémet. Ne ijedjünk meg, a sajttorta krémje sokkal lágyabb, mint a répatorta sűrű tésztája, sütés közben alakul majd ki a réteges eloszlás. 60 percig sütjük, közben szépen emelkedik majd a magassága. Kb. 40 percnél mindenképpen nézzünk rá, ha barnulna a teteje, alufóliával takarjuk le.  60 percnél tűpróbával ellenőrizzük, hogy az alsó tésztarész is szépen megsült-e. Ha késznek ítéljük, vagyis a tűpróbánál száraz a tészta és a sajttorta közepe remegős, kapcsoljuk le a sütőt. Sajttortánál fontos, hogy a tortát a lekapcsolt állapotú sütőbe tegyük vissza még további 60 percre. Ha ezt nem tennénk meg, akkor a hirtelen hőmérséklet csökkenés miatt a tortánk összeesne. 60 perc után vegyük ki a sütőből és hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni a tortaformában, majd 1 éjszakára tegyük a hűtőbe, így fogja elérni a sajttortánk a végső állagot.

Másnap vegyük ki a tortaformából úgy, hogy a torta szélét óvatosan válasszuk le egy kés segítségével a formáról. Készítsük el a krémsajtos bevonót. Minden hozzávalót keverjünk össze és kenjük a torta tetejére. Egy kanál segítségével spirál mintázattal, aprított dióval díszíthetjük.