A sajttorta és a brownie zseniális kombinációja ez a torta, a tetején lévő gyümölcsök savassága pedig tökéletesen ellensúlyozza a sok-sok csokoládét.
HOZZÁVALÓK
(22 cm-es kapcsos tortaformához)
Brownie alap:
- 113 g sótlan vaj
- 180 g étcsokoládé
- 24 g cukrozatlan holland kakaópor
- 2 tojás
- 200 g kristálycukor
- 80 g liszt
- csipet só
Sajttorta:
- 225 g kristálycukor
- 675 g krémsajt
- 1,5 ek kukoricakeményítő
- 3 tojás
- 170 g tejszín (min. 30%-os zsírtartalmú)
- 1 ek vanília kivonat
Díszítés:
- 100 g tejszín (min. 30%-os zsírtartalmú)
- 100 g tejcsokoládé
- gyümölcsök
ELKÉSZÍTÉS
Első lépésként béleljük ki a tortaforma alját sütőpapírral úgy, hogy helyezzük a forma aljába, majd pattintsuk rá a karimát és vágjuk le a felesleges papírt kívülről kb 1,5 cm-re a karimától.
A sütőt 175 fokra melegítsük elő.
- Mikróban (melegítés közben kb. 20 másodperenként többször átkeverve, hogy a csokoládé nehogy megégjen) vagy gőz fölött melegítsük össze a vajat és az apró darabokra tördelt csokoládét. Sima egynemű keveréket kell kapnunk.
- A csokoládés alaphoz adjuk hozzá a kakaóport és dolgozzuk össze vele.
- Egy keverőtálba a tojásokat a cukorral fehéredésig habosítsuk ki egy robotgép segítségével.
- A csokoládés keveréket a tojásos keverékhez adjuk, jól forgassuk össze egymással.
- Spatula segítségével a lisztet és a sót forgassuk bele a csokoládés alapba. Jól dolgozzuk össze, ne maradjon benne liszt csík.
- A brownie tészta felét simítsuk a tortaforma aljába, tetejét egyengessük simára, majd mehet a sütőbe kb. 15 percre.
Amíg sül, közben készítsük el a sajttortát.
- Egy keverőtálba mérjük ki a sajtkrémet, a cukrot és a kukoricakeményítőt. Dolgozzuk össze az alapanyagokat alacsony fokozaton 1-2 perc alatt.
- Adjuk hozzá a sajtkrémes keverékhez a tojásokat és a vanília kivonatot. Továbbra is alacsony fokozaton dolgozzunk, addig, amíg a tojások elvegyülnek.
- Adjuk hozzá a hideg folyékony tejszínt is és keverjük hozzá a masszához.
A sajttortát vízágyon sütjük majd meg a sütőben, ezért arra van szükség, hogy a tortaforma alját jól béleljük körbe alufóliával úgy, hogy a víz ne tudjon a hosszú sütés közben befolyni. Amikor megsült a brownie, vegyük ki a sütőből, várjuk meg, amíg a forma kihűl és csak utána béleljük körbe az alufóliával.
A sajttorta töltelék felét a megsült brownie alapra öntsük rá óvatosan, majd a korábban félretett brownie tészta másik felét kanalazzuk rá elszórva, több kis kupacot kialakítva, majd a maradék sajttorta krémet simítsuk rá a tetejére.
Az alufóliával körbebélelt tortaformát tegyük egy nagyobb, mélyebb tepsi közepére és a tortaforma kb. 1/3-ig öntsük fel vízzel. Helyezzük a 160 fokra előmelegített sütőbe és kb. 60-70 percig süssük. Akkor lesz majd jó, ha kicsit rezgősebb a teteje. Ha sülés közben barnulna, alufóliával takarjuk le.
Ha letelt a sütési idő, kapcsoljuk le a hőfokot és további 60 percig résnyire nyitott sütő ajtóval hagyjuk bent a sütőben. 1 óra elteltével vegyük ki (ha előtte tesszük meg, összeesik a tortánk). Bontsuk le az alufóliát róla és a formával együtt tegyük a hűtőbe min. 4 órára, de legjobb egy teljes éjszakára. Másnapra nyeri el a végleges állagát.
Ganache
Forraljuk fel a tejszínt, majd öntsük rá a felaprított csokoládé darabokra. Kicsit hagyjuk állni, hogy elolvadjon a csokoládé, majd botmixerrel egyneműsítsük. Tegyünk közvetlen a tetejére folpackot és tegyük a hűtőbe felhasználásig.
ÖSSZEÁLLÍTÁS
Másnap a hűtőből kivéve óvatosan kivesszük a sajttortát a formából (egy késsel elválasztjuk a torta szélét a forma oldalától), áthelyezzük egy tálra és indulhat a díszítés.
Az előző nap elkészített ganache-t kivesszük a hűtőből, mikróban enyhén folyós állagúra (ne forróra!!) kicsit felmelegítjük. A torta tetejére öntjük egyenletesen (az esetleges levegő buborékokat fogpiszkálóval kinyomhatjuk), majd picit visszatesszük a tortát a hűtőbe, hogy a csokoládékrém kicsit visszadermedjen. Addig előkészítjük, megmossuk a gyümölcsöket és tetszés szerint díszítjük a tortánkat.