Pisztácia fan-ok figyelmébe ajánlom ezt a kívül-belül pisztáciás kekszet. Számtalan módon van belecsempészve a pisztácia a kekszbe, krémként, őrölve, darabolva is és a málna savanykás íze tökéletes párosítás vele. Csak óvatosan, pillanatok alatt elfogy, észrevétlenül eltűnik az utolsó morzsáig 🙂
HOZZÁVALÓK
(kb 16-18 db)
Keksz:
- 120 g sótlan vaj
- 200 g kristálycukor
- 2 tk vanília kivonat
- 2 tojás
- 280 g liszt
- 2 ek kukoricakeményítő
- 1 tk sütőpor
- csipet só
- 80 g őrölt pisztácia
- 100 g fehér csokoládé chips
Töltelék
- pisztáciakrém
Díszítés:
- 250 g málna
- 2 ek kukoricakeményítő
- 2-3 ek víz
- 4-5 ek kristálycukor
- marék pisztácia
- liofilizált málna
ELKÉSZÍTÉS
A sótlan pisztáciát feltörjük majd kávédarálón megőröljük.
- Egy keverőtálban a vajat, a cukrot és a vaníliakivonatot kihabosítjuk.
- Hozzáadjuk egyenként a tojásokat és folyamatos keverés mellett beledolgozzuk a tésztába.
- A szárazanyagokat külön összekeverjük (liszt, keményítő, só, sütőpor), majd hozzákeverjük a tojásos alaphoz.
- Hozzáadjuk az őrölt pisztáciát is.
- Kézzel beledolgozzuk a fehér csokit is, majd folpackba csomagolva min. 1 órára hűtőbe tesszük.
Amíg hűl a hűtőben a tészta, előkészítjük a keksz belsejében lévő pisztáciakrémet. Ahhoz, hogy könnyebben tudjunk a krémmel dolgozni, a pisztáciakrémből kb. 16 teáskanálnyi kis kupacot teszünk egy sütőpapírra, amit a mélyhűtőbe teszünk kidermedni kb. 1 órára.
Miután a keksz tészta 1 órás pihentetési ideje letelt, elővesszük a mélyhűtőből a kifagyasztott pisztáciakrémes kupacokat is és indulhat a formázás.
A keksz tésztából diónyinál nagyobb golyókat csípünk ki, laposra nyomjuk, a közepébe tesszük a kifagyasztott pisztáciakrémes kupacokat és a keksz tésztával körbe béleljük úgy, hogy mindenhol körbe zárja a krémet (sütés közben ne folyjon ki). Sütőpapírral bélelt tepsikbe sorakoztatjuk a gombócokat egymástól kellő távolságra, mert sütés közben terülnek. 180 fokra előmelegített sütőben 13 perc alatt készre sütjük (a széle épphogy barnul csak). Kihűtjük a kekszeket.
Málna lekvár
- A (fagyasztott) málnát a cukorral megfőzzük, majd átpasszírozzuk.
- A kukoricakeményítőt a vízzel elkeverjük, majd a forrásban lévő átpasszírozott málnához adjuk, besűrítjük.
- Amikor kihűlt, nyomózsákba töltjük.
ÖSSZEÁLLÍTÁS
A kihűlt kekszek tetejére a nyomózsákba töltött pisztáciakrémből és a málna lekvárból kis kupacokat nyomkodunk, tetejét megszórjuk durvára vágott pisztáciával és liofilizált málnával, és pisztáciakrémmel spíneljük (csíkozzuk).