Pisztáciás-málnás keksz

Pisztácia fan-ok figyelmébe ajánlom ezt a kívül-belül pisztáciás kekszet. Számtalan módon van belecsempészve a pisztácia a kekszbe, krémként, őrölve, darabolva is és a málna savanykás íze tökéletes párosítás vele. Csak óvatosan, pillanatok alatt elfogy, észrevétlenül eltűnik az utolsó morzsáig 🙂

HOZZÁVALÓK

(kb 16-18 db)

Keksz:

  • 120 g sótlan vaj
  • 200 g kristálycukor
  • 2 tk vanília kivonat
  • 2 tojás
  • 280 g liszt
  • 2 ek kukoricakeményítő
  • 1 tk sütőpor
  • csipet só
  • 80 g őrölt pisztácia
  • 100 g fehér csokoládé chips

Töltelék

  • pisztáciakrém

Díszítés:

  • 250 g málna
  • 2 ek kukoricakeményítő
  • 2-3 ek víz
  • 4-5 ek kristálycukor
  • marék pisztácia
  • liofilizált málna

ELKÉSZÍTÉS

A sótlan pisztáciát feltörjük majd kávédarálón megőröljük.

  1. Egy keverőtálban a vajat, a cukrot és a vaníliakivonatot kihabosítjuk.
  2. Hozzáadjuk egyenként a tojásokat és folyamatos keverés mellett beledolgozzuk a tésztába.
  3. A szárazanyagokat külön összekeverjük (liszt, keményítő, só, sütőpor), majd hozzákeverjük a tojásos alaphoz.
  4. Hozzáadjuk az őrölt pisztáciát is.
  5. Kézzel beledolgozzuk a fehér csokit is, majd folpackba csomagolva min. 1 órára hűtőbe tesszük.

Amíg hűl a hűtőben a tészta, előkészítjük a keksz belsejében lévő pisztáciakrémet. Ahhoz, hogy könnyebben tudjunk a krémmel dolgozni, a pisztáciakrémből kb. 16 teáskanálnyi kis kupacot teszünk egy sütőpapírra, amit a mélyhűtőbe teszünk kidermedni kb. 1 órára.

Miután a keksz tészta 1 órás pihentetési ideje letelt, elővesszük a mélyhűtőből a kifagyasztott pisztáciakrémes kupacokat is és indulhat a formázás.

A keksz tésztából diónyinál nagyobb golyókat csípünk ki, laposra nyomjuk, a közepébe tesszük a kifagyasztott pisztáciakrémes kupacokat és a keksz tésztával körbe béleljük úgy, hogy mindenhol körbe zárja a krémet (sütés közben ne folyjon ki). Sütőpapírral bélelt tepsikbe sorakoztatjuk a gombócokat egymástól kellő távolságra, mert sütés közben terülnek. 180 fokra előmelegített sütőben 13 perc alatt készre sütjük (a széle épphogy barnul csak). Kihűtjük a kekszeket.

Málna lekvár

  1. A (fagyasztott) málnát a cukorral megfőzzük, majd átpasszírozzuk.
  2. A kukoricakeményítőt a vízzel elkeverjük, majd a forrásban lévő átpasszírozott málnához adjuk, besűrítjük.
  3. Amikor kihűlt, nyomózsákba töltjük.

ÖSSZEÁLLÍTÁS

A kihűlt kekszek tetejére a nyomózsákba töltött pisztáciakrémből és a málna lekvárból kis kupacokat nyomkodunk, tetejét megszórjuk durvára vágott pisztáciával és liofilizált málnával, és pisztáciakrémmel spíneljük (csíkozzuk).