Lisztmentes recept
Az első pillanattól kezdve szerelem lett ez a torta, könnyed, légies, szinte elolvad a szájban. Állagát tekintve a lávasüti és a brownie között van félúton, a könnyedségét a tojásfehérjéből felvert hab adja. Roppant egyszerű és gyors az elkészítése, teljesen kezdőként is bátran hozzá lehet fogni.
HOZZÁVALÓK
- 113 g sótlan vaj
- 255 g étcsokoládé (70%-os, jó minőségű)
- 1 evőkanál holland kakaópor, szitálva
- 5 nagyobb tojás szétválasztva (kb. 170 g fehérje és 100 g sárgája)
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 142 g kristálycukor
- csipet só
ELKÉSZÍTÉS
A sütőrácsot a sütő alsó harmadához állítsuk be, majd 175 fokra melegítsük elő. Egy 22cm-es kapcsos tortaforma alját béleljünk ki sütőpapírral.
- A vajat és a csokoládét vízgőz felett olvasszuk fel és keverjük, amíg fényes és sima nem lesz, majd adjuk hozzá a kakaóport és keverjük egyneművé.
- A tojásokat válasszuk szét, a sárgáját egy közepes tálba keverjük habosra a vanília kivonattal. A fehérjét egy csipet sóval először kisebb, majd magasabb fokozaton kezdjük el felverni a robotgéppel és amikor már majdnem kemény a hab, akkor adjuk hozzá a cukrot 3 részletben. Stabil habot kell kapnunk.
- A fehérjehab kb. 1/3-át a tojássárgás keverékkel dolgozzuk össze, amihez az olvasztott csokoládé/vaj keverékét is hozzáadjuk. Legvégül óvatos mozdulatokkal egy spatula segítségével a maradék felvert habot több részletben forgassuk bele, egészen addig, amíg nem maradnak csíkok a csokoládéból vagy a fehérjéből. Ügyeljünk arra, hogy ne keverjük túl, mert ha a hab összeesik, akkor az a sütink állagát rontani fogja.
- A kész masszát óvatosan öntsük át az előkészített tortaformába, majd simítsuk el a tetejét.
- Előmelegített sütőben 30-35 percig sütjük. Sütés közben a sütemény teteje mattá válik, megemelkedik, berepedezik, alatta a tészta nem szilárd, hanem kissé folyékony állagú, ami természetes, hiszen lisztet nem tartalmaz.
- Sütőből kivéve a formában hagyjuk kihűlni (min. 20 perc), majd egy vékony késsel a forma oldalát futtassuk végig, hogy a süti a formától könnyen elválhasson. Hűlés közben a sütemény kicsit összeesik. Csak kihűlés után szeleteljük. Vágás közben a teteje bereped, ettől lesz igazán mutatós, rusztikus a kinézete.
- Vanília fagylalttal vagy tejszínhabbal is tálalhatjuk, de anélkül is egy finom kávéval egyszerűen mennyei.