Francia csokoládétorta

Lisztmentes recept

Az első pillanattól kezdve szerelem lett ez a torta, könnyed, légies, szinte elolvad a szájban. Állagát tekintve a lávasüti és a brownie között van félúton, a könnyedségét a tojásfehérjéből felvert hab adja. Roppant egyszerű és gyors az elkészítése, teljesen kezdőként is bátran hozzá lehet fogni. 

HOZZÁVALÓK

  • 113 g sótlan vaj 
  • 255 g étcsokoládé (70%-os, jó minőségű)
  • 1 evőkanál holland kakaópor, szitálva
  • 5 nagyobb tojás szétválasztva (kb. 170 g fehérje és 100 g sárgája)
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 142 g kristálycukor
  • csipet só

ELKÉSZÍTÉS

A sütőrácsot a sütő alsó harmadához állítsuk be, majd 175 fokra melegítsük elő. Egy 22cm-es kapcsos tortaforma alját béleljünk ki sütőpapírral.

  1. A vajat és a csokoládét vízgőz felett olvasszuk fel és keverjük, amíg fényes és sima nem lesz, majd adjuk hozzá a kakaóport és keverjük egyneművé.
  2. A tojásokat válasszuk szét, a sárgáját egy közepes tálba keverjük habosra a vanília kivonattal. A fehérjét egy csipet sóval először kisebb, majd magasabb fokozaton kezdjük el felverni a robotgéppel és amikor már majdnem kemény a hab, akkor adjuk hozzá a cukrot 3 részletben. Stabil habot kell kapnunk. 
  3. A fehérjehab kb. 1/3-át a tojássárgás keverékkel dolgozzuk össze, amihez az olvasztott csokoládé/vaj keverékét is hozzáadjuk. Legvégül óvatos mozdulatokkal egy spatula segítségével a maradék felvert habot több részletben forgassuk bele, egészen addig, amíg nem maradnak csíkok a csokoládéból vagy a fehérjéből. Ügyeljünk arra, hogy ne keverjük túl, mert ha a hab összeesik, akkor az a sütink állagát rontani fogja.
  4. A kész masszát óvatosan öntsük át az előkészített tortaformába, majd simítsuk el a tetejét. 
  5. Előmelegített sütőben 30-35 percig sütjük. Sütés közben a sütemény teteje mattá válik, megemelkedik, berepedezik, alatta a tészta nem szilárd, hanem kissé folyékony állagú, ami természetes, hiszen lisztet nem tartalmaz.
  6. Sütőből kivéve a formában hagyjuk kihűlni (min. 20 perc), majd egy vékony késsel a forma oldalát futtassuk végig, hogy a süti a formától könnyen elválhasson. Hűlés közben a sütemény kicsit összeesik. Csak kihűlés után szeleteljük. Vágás közben a teteje bereped, ettől lesz igazán mutatós, rusztikus a kinézete.
  7. Vanília fagylalttal vagy tejszínhabbal is tálalhatjuk, de anélkül is egy finom kávéval egyszerűen mennyei.