Karácsonyi desszertnek is kiváló választás ez a könnyed, mutatós desszert, a kókuszos bevonat pedig ünnepi hangulatot kölcsönöz neki. Egyszerűen, gyorsan elkészíthető, akár pár nappal hamarabb is neki lehet fogni, felhasználásig a fagyasztóban lehet tárolni.
HOZZÁVALÓK
(kb 6-8 darabhoz)
Kókusz mousse:
- 2,5 lap zselatin
- 200 ml tejszín (min.30 %-os zsírtartalmú)
- 80 g mascarpone
- 80 g porcukor
- 120 ml kókusztej
A mousse közepébe: 6-8 teáskanál Nutella halmocska(félgömbbe l megegyező darabszámú)
Breton kakaós omlós tészta:
- 120 g porcukor
- 140 g puha vaj
- 160 g finomliszt
- 25 g cukrozatlan kakaópor
- egy csipet só
- 1/2 teáskanál sütőpor
- 3 tojássárgája
Díszítés:
- kókuszreszelék
Kellék:
- szilikon félgömb forma (egyenként kb 7 cm átmérőjű gömbök) vagy tetszőleges mintázatú
ELKÉSZÍTÉS
Előző este vagy minimum 6 órával előtte kezdjük el elkészíteni a kókusz mousse-t.
1. A zselatinlapokat hideg vízbe tesszük áztatni, úgy, hogy azokat teljesen ellepje.
2. A nutellából 8 db tk-nyi halmot teszünk egy sütőpapírra, amit fagyasztóba teszünk, hogy könnyebb legyen vele dolgozni.
2. A tejszínt a mascarponéval verjük fel, közben folyamatosan, kisebb adagokban adjuk hozzá a porcukrot.
3. Egy forraló edénybe forrósítsuk fel a kókusztejet, majd húzzuk le a tűzről, és
tegyük bele a jól kinyomkodott zselatinlapokat. Várjuk meg, amíg feloldódnak a lapok, majd keverjük egyneműre. Hűtsük vissza kb. szobahőmérsékletűre.
4. A lehűlt kókusztejhez keverjük hozzá a mascarponés tejszínhabot, spatulával forgassuk össze.
5. A szilikon formát egy kemény tálcára tegyük, mert megtöltve azzal együtt tudjuk könnyen mozgatni. A mousse-t a félgömb alakú formák feléig öntsük fel, majd 10-15 percre tegyük a fagyasztóba.
6. Elővesszük a fagyasztóból a nutella halmokat és a félig megtöltött félgömb szilikon formát is.
7. A szilikon félgömb forma közepébe tesszük a nutella golyót, majd felöntjük a formát teljesen a maradék mousse-szal úgy, hogy a nutellát teljesen lepje el. Spatulával simítsuk el vízszintesen a tetejüket, a felesleget szedjük le róla.
6. Tegyük a fagyasztóba minimum 6 órára.
Készítsük el a Breton omlós tésztát.
7. A vajat a liszttel morzsoljuk el, majd a többi hozzávalóval dolgozzuk össze. Hűtőbe kb. 30 percig pihentessük.
8. 2 sütőpapír között nyújtsuk ki a tésztát, kb 1 cm legyen a magassága. Vegyük le a felső papír réteget.
9. A szilikon félgömb formájával megegyező méretű köröket vágjunk ki a tésztából.
10. 180 fokos előmelegített sütőben 10 perc alatt süssük meg a korongokat. Miután kivettük a sütőből, még melegen újra nyomjuk át a körformát a kisült tésztán (igazítsuk újra méretre), hiszen sütés közben kicsit megnő a térfogatuk. Hűtsük ki teljesen.
ÖSSZEÁLLÍTÁS:
Vegyük elő a fagyasztóból a kókusz mousse-t.
Fordítsuk ki őket a formából és egyből helyezzük a kakaós Breton korongokra.
Várjuk meg, amíg felenged a mousse, majd szórjuk meg a tetejét, és az oldalát a kókusz reszelékkel, úgy, hogy ellepje a teljes kupolát.