Nincs is annál nagyobb varázslat, mint amikor ennek a keksznek a készítése közben az otthonunkat körbe lengi a finom csokoládé és a sós karamell illata, az érzékszervek folyamatos csábítása révén a család apraja-nagyja ottsündörög a konyhában, várva a pillanatot, hogy megkóstolva aza bizonyos hmmm…. sóhaj megszülessen.
HOZZÁVALÓK
Brownie keksz:
- 200 g étcsokoládé
- 60 g étcsokoládé tördelve
- 70 g vaj
- 2 tojás
- 160 g cukor
- 75 g liszt
- 6 g sütőpor
Krém:
- 200 ml habtejszín (min 30%-os zsírtartalmú)
- 100 g mascarpone
- 20 g porcukor
Sós karamell:
- 150 g cukor
- 40 g vaj
- 180 ml habtejszín (min 30%-os zsírtartalmú)
- fél kávéskanál Maldon (füstölt) só (ízlés szerint)
ELKÉSZÍTÉS
A sós karamell elkészítésével kezdjünk, hiszen a megfelelő sűrűséget a hőmérséklettel tudjuk elérni. Ezt követően a kekszet készítjük el, itt is szükség van némi hűtési időre, legvégül a krémmel zárjuk.
Sós karamell
Minden hozzávalót mérjünk ki előre, mert a karamellnél gyorsan kell dolgozni.
- A tejszínt forrásig melegítsük fel és tartsuk melegen felhasználásig.
- Magas falú edénybe kimérjük a cukrot és közepes lángon borostyán színűre karamellizáljuk. Ne keverjük, hagyjuk, hogy a cukor magától oldódjon, de ne égjen!
- Mikor a kellő színt elérte, hozzáöntjük a forró tejszínt. Közepes lángon tovább főzzük, ha van maghőmérőnk, 120 fokig, ha nincs, akkor addig, amíg keverés közben az edény alját már látjuk.
- Félrehúzzuk az edényt és belekeverjük a vajat és a sót, egyneműsítjük, majd csatos üvegbe töltve kihűtjük, hűtőbe tesszük.
Brownie keksz
- Vízgőz felett a 200g csokoládét és a vajat olvasszuk fel, majd kicsit tegyük félre kihűlni.
- A tojásokat a cukorral kihabosítjuk, majd adjuk hozzá a vajas csokoládét.
- A szárazanyagokat keverjük össze, majd forgassuk bele a csokoládés masszába a csokidarabokkal együtt.
- Szükség esetén kicsit hűtsük a tésztát, majd diónyi gombócokat tegyünk egy sütőpapírral bélelt tepsibe egymástól távol, mert sütés közben terülnek. 175 fokra előmelegített sütőben 13-14 percig süssük meg.
Krém:
A hozzávalókat robotgéppel habosítsuk ki kb. 3 perc alatt, majd csillagcsöves habzsákba töltsük át.
A kekszeket úgy állítjuk össze, mint egy szendvicset, 2 keksz közé a habzsákból halmokat nyomunk, sós karamellel meglocsoljuk és rátesszük a másik kekszet.