Mascarponés chantillyvel és sós karamellel töltött brownie keksz

Nincs is annál nagyobb varázslat, mint amikor ennek a keksznek a készítése közben az otthonunkat körbe lengi a finom csokoládé és a sós karamell illata, az érzékszervek folyamatos csábítása révén a család apraja-nagyja ottsündörög a konyhában, várva a pillanatot, hogy megkóstolva aza bizonyos hmmm…. sóhaj megszülessen.

HOZZÁVALÓK

Brownie keksz:

  • 200 g étcsokoládé 
  • 60 g étcsokoládé tördelve
  • 70 g vaj
  • 2 tojás
  • 160 g cukor
  • 75 g liszt
  • 6 g sütőpor

Krém:

  • 200 ml habtejszín (min 30%-os zsírtartalmú)
  • 100 g mascarpone
  • 20 g porcukor

Sós karamell:

  • 150 g cukor
  • 40 g vaj
  • 180 ml habtejszín (min 30%-os zsírtartalmú)
  • fél kávéskanál Maldon (füstölt) só (ízlés szerint)

ELKÉSZÍTÉS

A sós karamell elkészítésével kezdjünk, hiszen a megfelelő sűrűséget a hőmérséklettel tudjuk elérni. Ezt követően a kekszet készítjük el, itt is szükség van némi hűtési időre, legvégül a krémmel zárjuk.

Sós karamell

Minden hozzávalót mérjünk ki előre, mert a karamellnél gyorsan kell dolgozni. 

  • A tejszínt forrásig melegítsük fel és tartsuk melegen felhasználásig. 
  • Magas falú edénybe kimérjük a cukrot és közepes lángon borostyán színűre karamellizáljuk. Ne keverjük, hagyjuk, hogy a cukor magától oldódjon, de ne égjen!
  • Mikor a kellő színt elérte, hozzáöntjük a forró tejszínt. Közepes lángon tovább főzzük, ha van maghőmérőnk, 120 fokig, ha nincs, akkor addig, amíg keverés közben az edény alját már látjuk. 
  • Félrehúzzuk az edényt és belekeverjük a vajat és a sót, egyneműsítjük, majd csatos üvegbe töltve kihűtjük, hűtőbe tesszük.

Brownie keksz

  • Vízgőz felett a 200g csokoládét és a vajat olvasszuk fel, majd kicsit tegyük félre kihűlni.
  • A tojásokat a cukorral kihabosítjuk, majd adjuk hozzá a vajas csokoládét. 
  • A szárazanyagokat keverjük össze, majd forgassuk bele a csokoládés masszába a csokidarabokkal együtt. 
  • Szükség esetén kicsit hűtsük a tésztát, majd diónyi gombócokat tegyünk egy sütőpapírral bélelt tepsibe egymástól távol, mert sütés közben terülnek. 175 fokra előmelegített sütőben 13-14 percig süssük meg.

Krém:

A hozzávalókat robotgéppel habosítsuk ki kb. 3 perc alatt, majd csillagcsöves habzsákba töltsük át.

A kekszeket úgy állítjuk össze, mint egy szendvicset, 2 keksz közé a habzsákból halmokat nyomunk, sós karamellel meglocsoljuk és rátesszük a másik kekszet.