Zserbó isler (újragondolva)

Ahogy mondani szokták, nincs karácsony Kevin nélkül, úgy a karácsonyi zserbó sem hiányozhat az ünnepi asztalról. Nem a klasszikus isler méretben, hanem egy kisebb, falatnyi, úgynevezett petit fours változatban készítettem el ezt a süteményt. A dió, a baracklekvár, és a csokoládé kombinációja a zserbó ízvilágát idézi fel egy mutatós, elegáns desszert formájában.

HOZZÁVALÓK (kb 20-22 db kész islerhez)

Isler

  • 150 g finomliszt
  • 90 g hideg vaj
  • 50 g darált dió
  • 1 tojássárga
  • 45 g porcukor
  • csipet só

Töltelék

  • kb. 100 g sűrűbb sárgabaracklekvár

Csokoládé spirál

Szükséges hozzá egy szilikon spirál öntőforma (én egy 15 db-os szilikon formát használtam, 4 cm átmérőjű spirálokkal)

  • 140 g étcsokoládé
  • 140 g habtejszín
  • 18 g vaj
  • díszítő csokoládé gyöngy

ELKÉSZÍTÉS

Az isler tésztájával kezdünk, amit érdemes előző nap vagy akár korábban is elkészíteni, hiszen betöltés nélkül egy fémdobozban hosszú ideig eláll.

  1. Az isler hozzávalóit a tojás kivételével egy tálba mérjük, és kézzel elmorzsoljuk a vajat a szárazanyagokkal, majd ha ezzel végeztünk, hozzáadjuk a tojást és egyneműre gyúrjuk. Gyorsan dolgozzunk, hogy a vaj a kezünktől ne melegedjen fel. A kész tésztát fóliázzuk le és tegyük a hűtőbe kb. 1 órára.
  2. A lehűlt tésztát enyhén lisztezett deszkán 3 mm vastagságúra nyújtsuk ki és kiszúróval szúrjuk ki a korongokat (szilikonformával megegyező méretűre).
  3. 180 fokra előmelegített sütőben 6-8 perc alatt süssük ki, majd hagyjuk kihűlni.

Töltelék

A lekvárt felforrósítjuk, habzsákba töltjük,  majd az islerre adagoljuk és összeragasztjuk egy másikkal.

Csokoládé spirál

Előző este készítettem el, teljes éjszakára a fagyasztóba tettem.

  1. A tejszínt felforraljuk, majd az összetördelt csokoládéra öntjük. Hagyjuk kicsit állni, majd spatulával keverjük össze.
  2. Adjuk hozzá a vajat, várjunk, míg megolvad, majd botmixerrel dolgozzuk össze.
  3. Tegyük egy tálcára a szilikonformát, ezen a stabil alapon kezdjük el a formába önteni a csokoládét.
  4. Ha végeztünk, kicsit ütögessük meg, hogy a levegőbuborékok távozzanak, fogpiszkálóval ki is pukkaszthajtuk a felszínen megjelenőket.
  5. Tegyük a fagyasztóba pár órára vagy egy éjszakára.

Összeállítás

A szilikon formából óvatosan fordítsuk ki a csokoládé spirálokat. Valószínűleg nem fogjuk tudni mindet egyszerre kiszedni, mert a csokoládé a kezünktől gyorsan felmelegszik és a spirál alakja sérülhet. Így inkább több részletben dolgozzunk és tegyük be újra a fagyasztóba, hogy újra visszadermedjen. A lekvárral betöltött islerek tetejére helyezzük csokoládé spirálokat és díszítsük csokoládé gyönggyel.