Ahogy mondani szokták, nincs karácsony Kevin nélkül, úgy a karácsonyi zserbó sem hiányozhat az ünnepi asztalról. Nem a klasszikus isler méretben, hanem egy kisebb, falatnyi, úgynevezett petit fours változatban készítettem el ezt a süteményt. A dió, a baracklekvár, és a csokoládé kombinációja a zserbó ízvilágát idézi fel egy mutatós, elegáns desszert formájában.
HOZZÁVALÓK (kb 20-22 db kész islerhez)
Isler
- 150 g finomliszt
- 90 g hideg vaj
- 50 g darált dió
- 1 tojássárga
- 45 g porcukor
- csipet só
Töltelék
- kb. 100 g sűrűbb sárgabaracklekvár
Csokoládé spirál
Szükséges hozzá egy szilikon spirál öntőforma (én egy 15 db-os szilikon formát használtam, 4 cm átmérőjű spirálokkal)
- 140 g étcsokoládé
- 140 g habtejszín
- 18 g vaj
- díszítő csokoládé gyöngy
ELKÉSZÍTÉS
Az isler tésztájával kezdünk, amit érdemes előző nap vagy akár korábban is elkészíteni, hiszen betöltés nélkül egy fémdobozban hosszú ideig eláll.
- Az isler hozzávalóit a tojás kivételével egy tálba mérjük, és kézzel elmorzsoljuk a vajat a szárazanyagokkal, majd ha ezzel végeztünk, hozzáadjuk a tojást és egyneműre gyúrjuk. Gyorsan dolgozzunk, hogy a vaj a kezünktől ne melegedjen fel. A kész tésztát fóliázzuk le és tegyük a hűtőbe kb. 1 órára.
- A lehűlt tésztát enyhén lisztezett deszkán 3 mm vastagságúra nyújtsuk ki és kiszúróval szúrjuk ki a korongokat (szilikonformával megegyező méretűre).
- 180 fokra előmelegített sütőben 6-8 perc alatt süssük ki, majd hagyjuk kihűlni.
Töltelék
A lekvárt felforrósítjuk, habzsákba töltjük, majd az islerre adagoljuk és összeragasztjuk egy másikkal.
Csokoládé spirál
Előző este készítettem el, teljes éjszakára a fagyasztóba tettem.
- A tejszínt felforraljuk, majd az összetördelt csokoládéra öntjük. Hagyjuk kicsit állni, majd spatulával keverjük össze.
- Adjuk hozzá a vajat, várjunk, míg megolvad, majd botmixerrel dolgozzuk össze.
- Tegyük egy tálcára a szilikonformát, ezen a stabil alapon kezdjük el a formába önteni a csokoládét.
- Ha végeztünk, kicsit ütögessük meg, hogy a levegőbuborékok távozzanak, fogpiszkálóval ki is pukkaszthajtuk a felszínen megjelenőket.
- Tegyük a fagyasztóba pár órára vagy egy éjszakára.
Összeállítás
A szilikon formából óvatosan fordítsuk ki a csokoládé spirálokat. Valószínűleg nem fogjuk tudni mindet egyszerre kiszedni, mert a csokoládé a kezünktől gyorsan felmelegszik és a spirál alakja sérülhet. Így inkább több részletben dolgozzunk és tegyük be újra a fagyasztóba, hogy újra visszadermedjen. A lekvárral betöltött islerek tetejére helyezzük csokoládé spirálokat és díszítsük csokoládé gyönggyel.